Familie vermoorde Turken betoogt aan gerechtsgebouw

KORTRIJK - De familie van twee vermoorde Turkse broers uit Meulebeke protesteerde gisteren in Kortrijk en Brussel tegen de hardnekkigheid waarmee het Kortrijkse gerecht de lichamen in het land houdt.

De familie Aygün uit het West-Vlaamse Meulebeke wacht al 500dagen op de toesteming om de lichamen van de twee doodgeschoten broers naar Turkije te brengen. De lijken van de vermoorde broers liggen in een koelcel van begrafenisondernemer Sabbe in Meulebeke. De Kortrijkse onderzoeksrechter Allegaert wil ze in het land houden.

‘De lichamen kunnen begraven worden op de moslimbegraafplaats in Zwijnaarde', klinkt het bij het parket. Maar Hulya Aygun, zus van de slachtoffers, en haar familie willen de broers begraven in Turkije.

‘We kunnen niets anders dan volhouden, uit respect voor mijn broers', zegt Hulya.

‘We regelden zelfs dat de lichamen, eens begraven in Turkije, weer konden opgegraven worden indien dat nodig zou blijken.'

‘Het recht op het hebben van een eigen graf wordt mijn twee broers Ugur en Suleyman ontnomen, tot groot verdriet van iedereen', zegt Hulya, die gisteren samen met een tiental medestanders betoogde voor het Kortrijkse gerechtsgebouw.

‘We betalen 140euro per dag dat de lichamen in het mortuarium liggen. De schuldige aan de moorden heeft zich aangegeven en heeft bekend. Alle noodzakelijke onderzoeken naar de dubbele moord zijn gedaan. Op het wapen waarmee mijn broers zijn gedood, is ballistisch onderzoek gebeurd. De autopsie is uitgevoerd. Alle feiten liggen op tafel.'

Het parket benadrukt dat het onderzoek nog loopt ‘in het belang van de nabestaanden'.

De familie Aygün protesteerde eerst in Kortrijk en trok dan naar de federale overheid Justitie in de Waterloolaan in Brussel. Daar waren een vijftigtal medestanders. Volgende dinsdag wordt opnieuw actie gevoerd in Brussel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio