Tentoonstelling verkent rijk Zedelgems verleden

Helden en antihelden schitteren in expositie

Helden en antihelden schitteren in expositie

Schepen Patrick Arnou en archivaris Johan Braet tonen enkele opmerkelijke archiefstukken. mvn

ZEDELGEM - In de voormalige brouwerij De Leeuw in Aartrijke loopt nog tot 20 mei de opmerkelijke tentoonstelling 'Over helden en antihelden - Grasduinen in het Zedelgemse archief'. 'Zedelgem bracht veel helden voort', zegt archivaris Johan Braet.

De expositie 'Over helden en antihelden' is opgedeeld in negen verschillende thema's. 'De tentoonstelling richt de aandacht op enkele helden van weleer. Sommige van hen kregen medailles en lintjes opgespeld of werden geëerd met een standbeeld. Anderen verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis. Al die helden brengen we weer tot leven', legt schepen van Archief Patrick Arnou (CD&V-Nieuw) uit.

Helden van allerlei pluimage passeren de revue. 'Pas benoemde burgemeesters en pastoors, maar ook fabrieksbazen en zelfs verdienstelijke werknemers werden vroeger uitgebreid gevierd met een uitbundige feeststoet', weet Johan Braet. 'Voor de gesneuvelden, die tijdens de wereldoorlogen hun eigen leven opofferden, werden blijvende monumenten opgericht. Zedelgem mag ook prat gaan op tal van wielerhelden. Wielerkampioenen als Leon Vandaele, Marcel Ongenae, Gabriël Borra en vele anderen werden op handen gedragen als echte supermannen.'

De tentoonstelling focust ook op enkele honderdjarigen. 'Honderdjarigen waren vroeger hoogst uitzonderlijk en werden daarom gevierd als helden. Zo werd Franciscus Paepe uit Loppem in 1934 gevierd en rondgereden in een erekoets door het dorp. De Brugse kunstschilder Maurice Monballieu was toevallig aanwezig en maakte een merkwaardig schilderij. Niet de honderdjarige, maar de burgemeester steelt de show. De koets rijdt ook in de richting van het kerkhof. Bovenaan prijkt de dubbelzinnige spreuk 'We willen 't wel worden, maar willen 't niet zijn'.'

Op de brandstapel

De expositie blikt ook terug op het tragische levensverhaal van de Loppemse Catelijne Verbauwen (1580-1611), een echte antiheldin. 'Catelijne Verbauwen was een zelfbewuste, vranke vrouw die niet op haar mondje was gevallen. Na een banale, uit de hand gelopen burenruzie werd ze door dorpsgenoten beschuldigd van hekserij en na een proces veroordeeld tot de brandstapel', besluit Johan Braet.

'Over helden en antihelden': tot 20 mei in brouwerij De Leeuw in Aartrijke. De toegang is gratis.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio