Andrea Pininfarina leidde beroemde ontwerpstudio

Italiaanse topdesigner verongelukt met scooter

Italiaanse topdesigner verongelukt met scooter

Foto: belga

Andrea Pininfarina, de gedelegeerd bestuurder van Pininfarina SpA, een wereldberoemd Italiaans designer van tientallen opmerkelijke sportwagens, is gisterochtend overleden. De 51-jarige ceo botste toen hij naar zijn kantoor reed met zijn Vespascooter tegen een auto in het centrum van Turijn.

Autominnend Italië verliest met het overlijden van Andrea Pininfarina een van zijn industriële voormannen. Andrea mocht als kleine jongen meerijden in de exclusieve en bloedmooie sportauto's die door zijn vader Sergio werden ontworpen. Het waren niet de minste karren: nagenoeg alle Ferrari's vloeiden uit de tekenpen van Sergio. De naam van de designstudio Pininfarina klinkt vandaag nog altijd als een klok in de auto-industrie.

Andrea had niet het tekentalent van zijn vader maar hij was wel een techneut en slaagde erin het bedrijf om te vormen tot een leider in de technische ontwikkeling van nieuwe auto's. Waar het bedrijf ten tijde van grootvader Battista, de stichter in 1930, en later Sergio Pininfarina vooral diensten verleende aan autoconstructeurs zoals het ontwerpen van nichemodellen -vooral cabriolets- zag Andrea meer toekomst in het ontwikkelen en bouwen van eigen auto's in samenwerking met Aziatische constructeurs. De onderneming trekt veel buitenlands talent aan. Het team van designers wordt er nu geleid door de 33-jarige Belg Lowie Vermeersch.

In 2001 nam hij de leiding van het bedrijf over. Sergio Pininfarina(82) is erevoorzitter van de bestuursraad en senator voor het leven. Andrea was ambitieus en ging in zee met het Indiase Tata voor de bouw van een volledig elektrische auto. Deze vierzitter zal in 2010 op de Westerse markt worden gelanceerd. Pininfarina wil minstens 15.000auto's verkopen.

Naast de autobranche is de ontwerpstudio ook in andere takken actief. Zo zal de nieuwe hogesnelheidstrein V250 waarmee de Nederlandse spoorwegen Brussel en Amsterdam verbinden, door Pininfarina zijn ontwikkeld.

De crisis in de auto-industrie slaat ook bij het Turijnse bedrijf toe. De voorbije vier jaar werden verliescijfers opgetekend omdat de productiekosten de inkomsten overstegen. Vorig jaar kende Pininfarina een verlies van 115miljoen euro. Andrea wou de onderneming herstructureren en plande de verkoop van nieuwe aandelen voor een totaal van 100miljoen euro aan de Franse industrieel en miljardair Vincent Bolloré en het Indiase Tata Motors. Beide investeerders werken mee aan het project van de elektrische wagen. Pininfarina SpA is nog voor 55procent eigendom van de familie Pininfarina.

Het nieuws over het overlijden van Andrea deed het aandeel van de onderneming op de beurs van Milaan met 9,8procent stijgen tot 6,60euro. Investeerders speculeren op een mogelijke verkoop van het bedrijf. De voorbije twaalf maanden verloor het aandeel 72procent. Pininfarina is 61miljoen euro waard.

Andrea Pininfarina heeft nog een broer Paolo die vice-voorzitter is, en een zus Lorenza die deel uitmaakt van de bestuursraad. Andrea laat een vrouw en drie kinderen na.Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees