Voetbalclubs eren Léon Mokuna

Voetbalclubs eren Léon Mokuna

Léon Mokuna werd gehuldigd door de voorzitters van zowel Sporting Lissabon (rechts), als AAGent.gia Foto: © Gianni Barbieux / gia / gnd

GENT - Vlak voor de aftrap gisteravond van de Europese wedstrijd tussen AAGent en Sporting Lissabon werd Léon Mokuna gehuldigd. Hij is afkomstig uit Congo en naar eigen zeggen tussen 80 en 82 jaar. Hij speelde zowel voor Sporting, als voor La Gantoise. In België was hij daarmee, in 1957, de eerste zwarte Afrikaanse voetballer in de competitie. Hij was toen een echte rariteit in het stadion en waar hij speelde lokte hij volle tribunes.

Hij zal bij de fans vooral herinnerd worden om zijn keihard schot. In 1959 werd hij met 17 goals topschutter in de competitie, in 1960 deed hij dat over met 14 goals. In 1961 verhuisde hij naar SV Waregem. Mokuna trok na zijn voetbalcarrière weer naar Congo, woonde er 14 jaar en was er zelfs een tijdlang bondscoach, maar hij keerde in 1989 naar België terug. Hij woont nu in Gent. Van AAGent kreeg hij een fles champagne, van Sporting Lissabon een door alle spelers gesigneerd truitje.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio