Brouwerij trekt met 'Barrel Aged Beer' de mondiale kaart

Hof van Dormaal brouwt eerst blond en dan bruin bier in eiken vaten

Hof van Dormaal brouwt eerst blond en dan bruin bier in eiken vaten

André en Dries Janssens komen creatief uit de hoek als boer-brouwers. cjt Foto: © credit

TILDONK/HAACHT - Vaten uit Frankrijk, klanten uit de Verenigde Staten en gerst en hop uit Tildonk. Brouwerij Ten Dormaal trekt met haar 'Barrel Aged Beer' de mondiale kaart.

André Janssens en zijn zoon Dries zijn geen gewone brouwers. Ze zijn - bij de laatste - boer-brouwers, die hun bier maken met zelfgeteelde gerst en hop. Ze dragen creativiteit hoog in het vaandel.

Na in 2010 voorzichtig te zijn gestart met Dormaal Blond en Bruin, brachten ze vorig jaar al met meer durf bier op basis van witloofwortel op de markt. Nu is er het Barrel Aged Beer, bier gebrouwen in eiken vaten waarin onder meer cognac of madera werd gemaakt.

'Wij zijn constant op zoek naar nieuwe smaken', zegt bierbrouwer André. 'Omdat smaken veranderen en verschillen, dienen we daar als brouwer op in te spelen. Als kleine brouwerij richten we ons vooral op mensen die graag proeven.'

Zoon Dries reisde af naar Porto (noord-Portugal) en kocht er net gebruikte eiken vaten. Vader André deed hetzelfde, maar in de Cognac- en Armagnacstreek.

'De wereld ligt vol dergelijke eiken vaten', zegt André, 'maar niemand doet er iets mee. Wij kopen ze op en brouwen er in Tildonk twee keer bier in. Een keer blond bier en een keer bruin bier. Daarna kunnen we er nog een parasol in steken', voegt hij er lachend aan toe.

Resultaat zijn liefst vijf nieuwe biersoorten. Negentig procent ervan gaat richting V.S.. Het hoge alcoholpercentage, 12°, heeft er een grote aantrekkingskracht.

'Onze Amerikaanse klanten willen geen bier met een laag alcoholpercentage', weet de brouwer. 'Dat bier dan resistenter is tegen schimmels, speelt daar een grote rol.' Hun grootste invoerder daar heet ook niet voor niets 'Twelve percent'.

Natuurlijk hoopt de Tildonkse brouwer ook het Belgisch publiek te bekoren met zijn bier. Het is voor vader en zoon een passie. Of zoals Dries het lachend verwoordt: 'Het is begonnen als een idee van papa, maar intussen is het totaal uit de hand gelopen.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio