Record aantal nieuwe brouwers op elfde Streekbierenfestival

© © Oscar De Winter

Een plaatsje op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem is bij de brouwers erg gegeerd. Het Gulden Spoor uit Gullegem is een van de tien nieuwkomers.

Evelien VANTOMME

Het Internationaal Streekbierenfestival is dit weekend al aan de elfde editie toe. Het evenement is al jaar en dag een enorm succes bij het grote publiek. De brouwerijen staan dan ook te springen om er bij te zijn en zo het ruime publiek te bereiken. Maar liefst tien brouwerijen zijn er dit jaar voor het eerst bij, een record. Een van de tien nieuwkomers is de brouwerij van het koppel Björn Desmadryl (25) en Kim Olievier (29) uit Gullegem.

Hun brouwerij Gulden Spoor bestaat ondertussen al acht jaar. 'De voorbije jaren konden we niet deelnemen aan het festival omdat we simpel genoeg niet genoeg bier hadden. De brouwerij was ons bijberoep, maar sinds juli ben ik voltijds brouwer', vertelt Björn.

Björn en Kim brengen vijf bieren mee, waaronder het Manten- en Kallebier, het enige eigen streekbier van Kortrijk, geïnspireerd op de klokkenluiders van het Belfort. 'Manten is een verfrissend bruin biertje van slecht 6 %. Kalle is dan weer een sterke blonde trippel met een alcoholpercentage van 8. Hier werd koriander aan toegevoegd om een fruitige smaak te bekomen. Maar ons prijsbiertje is toch P-IPA. IPA is een type bier dat de Engelsen maakten om naar India te gaan en door het sterk te hoppen, konden ze het langer bewaren. Het bier is daarop geïnspireerd. Het is een erg verfijnd bier dat je nergens anders vindt. Wij hebben het speciaal voor het festival gebrouwen. Pas na het festival komt het op de markt.'

Leren bier drinken

Björn en Kim willen op het festival de bierliefhebbers vooral tonen dat er meer is dan de traditionele bieren. 'Het is onze ambitie om mensen te leren bier drinken. We genieten ervan om mensen iets te laten proeven dat ze nog niet kennen en toch heel lekker vinden. Onze bieren zijn zo verschillend van elkaar dat iedereen bij ons een bier vindt dat bij hem/haar zeker in de smaak zal vallen. Ik neem niet deel aan het festival om zo veel mogelijk te verkopen. Als streekbrouwers willen wij vooral aan naambekendheid winnen in de streek. Het is een evenement dat ideaal is voor zo'n kleine brouwerij als de onze', besluit Björn.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio