Kroniek van 166 jaar onderwijs

Een naaiklas na de Tweede Wereldoorlog. if Foto: © Kurt Vermeir

TEMSE - Het begin van de school gaat terug tot midden negentiende eeuw. De zusters van Deftinge begonnen toen een schooltje in de Akkerstraat.

Winter 1844: Op vraag van de pastoor van Temse, Cornelis Buysrogge, ontfermen de Zusters van Deftinge zich over arme volksmeisjes voor wie geen degelijk onderwijs bestond. Ze beginnen een schooltje in de Akkerstraat.

1874: Pastoor Boel laat een zondagsschool bouwen op de hoek van de huidige Pastoor Boelstraat en de Gasthuisstraat. De zusters van Deftinge trekken in in hun gloednieuwe klooster op dezelfde locatie.

1925: De zusters nemen nieuwe lokalen in gebruik in de Gasthuisstraat, voor de huishoudschool.

1943: De verlengde leerplicht wordt ingevoerd. Officiële oprichting van de vrije handelsschool en de leerwerkschool voor snit en naad.

1951: Zuster Majella Muylaert, die in 1945 in dienst kwam als leerkracht, volgt de eerste directrice Zuster Augustine op.

1955: Zuster Majella wordt directrice van de avondschool. Zij wordt de motor achter de uitbouw van de school, die al snel uit haar voegen barstte.

1983: De jongens doen hun intrede in de school. Er is een tekort aan klaslokalen en een gebrek aan infrastructuur. De plannen voor een nieuwbouw groeien.

1986: Op 1september neemt René Vandeputte de fakkel van Zuster Majella over als directeur.

1987: De nieuwbouw op de hoek van de Gasthuisstraat en Pastoor Boelstraat wordt in gebruik genomen.

1 september 1997: De school fusioneert met het Sint-Willebrordusinstituut en gaat verder onder de naam Instituut Sinte-Amelberga. Het onderwijs voor sociale promotie, richting snit en naad wordt opgeheven wegens onvoldoende interesse.

1 september 1998: Het eerste leerjaar B, Nijverheidstechnieken en het tweede leerjaar Economie-moderne talen ASO en Elektrotechnieken TSO worden niet meer ingericht.

1 september 2000: Een aantal leerjaren wordt, wegens een dalend leerlingenaantal, niet meer ingericht.

1 september 2003: De geleidelijke opheffing van de derde graad wordt een feit.

1 september 2009: Het schooljaar start in mineur. De school behaalt de rationalisatienorm niet.

30 juni 2010: Het instituut sluit voorgoed de deuren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio