Aldi en Lidl helemaal niet zo goedkoop in supermarktenquête van Test-Aankoop

Concurrentie zit Colruyt op de hielen

Concurrentie zit Colruyt op de hielen

Foto: Marc Herremans - Corelio

De Colruyt-warenhuizen blijven de goedkoopste van België, zo blijkt uit de jaarlijkse supermarktenquête van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Maar nieuwe concurrenten als Red Market en Albert Heijn zitten Colruyt op de hielen. Aldi en Lidl blijken dan weer helemaal niet bij de goedkoopste in hun categorie te behoren. En Makro verliest alweer terrein.

Zoek hier de goedkoopste supermarkten in jouw buurt

Vandaag opent Albert Heijn in Stabroek zijn tweede winkel. Bij de opening van de eerste vestiging in Brasschaat dit voorjaar was een heuse prijzenslag verwacht. Die is er deels ook gekomen, zo blijkt uit de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop. Albert Heijn blijkt een van de goedkopere warenhuizen van België te zijn geworden. Bovendien heeft de keten de lokale concurrentie gedwongen de prijzen te verlagen: de Colruyt daar in de buurt is de goedkoopste van het land geworden.

Colruyt heeft nog een tweede forse concurrent gekregen: Red Market. Dat is een keten van de Delhaizegroep met zeven winkels, waarvan twee in Vlaanderen (Tielt-Winge en Opwijk). Red Market zit net als Albert Heijn voor het eerst in de supermarktenquête en eindigt meteen behoorlijk hoog. ‘Red Market is voor ons een testconcept', zegt woordvoerder Hans Michiels van Delhaize. ‘Natuurlijk zijn we blij dat we zo goed scoren qua prijzen. Of we Red Market nu over heel Vlaanderen uitrollen, is nog niet beslist. Wel hebben we uit een aantal experimenten heel veel geleerd. Die kennis passen we ook in onze eigen winkels toe.'

Nog een derde concurrent zit Colruyt op de hielen: de keten Okay. Deze buurtsupermarkten behoren tot de Colruyt-familie. Het lijkt dus vanzelfsprekend dat ze hun producten scherp prijzen. Toch is dat niet evident, want Colruyt werkt ook samen met Alvo, een groepering van zelfstandige buurtwinkels die in de klassementen steevast achteraan bengelen.

Makro zakt wat weg. ‘Vijf jaar geleden was Makro nog de allergoedkoopste bij de merkproducten. Nu is Makro al 7procent duurder dan Colruyt', zegt woordvoerder Ivo Mechels van Test-Aankoop. Woordvoerster Julie Stordiau van Makro trekt die slechte cijfers in twijfel. ‘Wij voeren zelf een wekelijks prijzenonderzoek waarbij we duizend producten meten in plaats van de 149 van Test-Aankoop. Daaruit blijkt een veel kleiner verschil. Begin oktober bijvoorbeeld zaten we maar 2procent onder Colruyt. Test-Aankoop houdt ook alleen rekening met de stukprijs, terwijl Makro juist bekendstaat voor de goedkope prijzen bij de aankoop van grotere hoeveelheden.'
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees