Carlos Alleene schrijft boek als ode aan 90-jarige Roger Raveel

Carlos Alleene schrijft boek als ode aan 90-jarige Roger Raveel

Auteur en Raveelkenner Carlos Alleene met zijn boek over Raveel.jrz Foto: © Johan De Ruyck

ZULTE - Roger Raveel wordt straks 90. Een opmerkelijke verjaardag die een stevige bries in beweging zet. Er lopen expo's, er is een nieuwe Raveelwandelroute uitgestippeld en Carlos Alleene verzamelde in 'Mengeldichten' een keur aan poëzie rond de meester.

'Roger weet dat ik een gedichtenboek voor hem samenstel. Meer niet. Het resultaat zal hoe dan ook verrassend zijn. Ik breng, via een selectie onbekende gedichten van grote namen, een hommage aan de gerenommeerde figuur Raveel wiens aura, meer dan ooit, schittert als een heldere ster', zegt auteur en Raveelkenner Carlos Alleene (60) uit Deinze. Hij dacht lang na over de keuze van het beste verjaardagscadeau voor Raveel en kwam bij de poëzie terecht. 'Ik bundelde relatief onbekende tot zelfs helemaal verborgen gebleven stukjes poëzie van kwaliteitsdichters als Hugo Claus, Rutger Kopland, Paul Demets, Bernard Dewulf, Stefaan van der Bremt, Jo Gisekin en Charlotte Mutsaers', gaat Alleene verder.

'Ik ben zeker dat Roger blij zal zijn met deze doorsnede uit het poëzielandschap. Hij, die de dichtkunst zo koestert. Hij, die zelf het bundel 'Er is alles in het leven' schreef.'

Met zijn 'Mengeldichten' trekt Alleene op stap doorheen het leven van Raveel. Via de pen van andere auteurs verneemt de lezer telkens iets over de kunstschilder-wereldburger die Machelen altijd trouw gebleven is. Zo opende de piepjonge Hugo Claus een gedicht over Raveel met diens eigen woorden 'Ik heb de dieren eten gegeven en de stallen gesloten'.

'Ik ben fier'

Met dit boek zet Alleene een punt achter zijn publicaties rond Raveel. Eerder verschenen 'Een verschrikkelijk mooi leven' (2006), 'De Tijd, de Zee en Oostende. Een verborgen schat schilderijen in het loodwezen' (2007), 'De Religie van het Leven' over de kapel in Machelen (2009), 'Roger Raveel in Friesland' (2008), 'Zulma, voor alles zichzelf' (2010) en Alleenes inleiding voor Raveels dichtbundel 'Er is alles in het leven' (2006).

'Ik ben fier op Mengeldichten', stelt Alleene. 'Dit is het orgelpunt. Ik heb parels van gedichten gevonden. Ik ben heel blij en ik ben er zeker van dat Roger dat ook zal zijn', aldus Carlos Alleene.

Dat Roger Raveel momenteel de schoonste dagen uit zijn schilderscarrière beleeft, mag blijken uit de tentoonstellingen die nu lopen in zijn eigen museum, in Jabbeke, in Arnhem, in Santiago de Chile en straks in het Biechtstoeleke in Machelen.

De vernieuwde Raveel-wandelroute en het boek 'Mengeldichten' vormen de slagroom op de verjaardagstaart. ( )

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio