TENNIS VW TOUR

Alexander Tuts strijdt vandaag voor tweede zege

ITTERBEEK - De 14-jarige Alexander Tuts (C+15/3) moet deze morgen al om 9.30 uur de baan op voor de finale van de VW Tour 14/1. Tegenstander wordt de vier klassementen hoger geplaatste Louis Lemmens. Een aartsmoelijke opgave, maar Tuts is sterk op dreef in Diest.

Vanuit de kwalificaties stoomde de speler van Tennis SDI uit Itterbeek immers door naar die finale. Daarbij maakte hij telkens duidelijk het verschil. Zijn eerste wedstrijd nam hij het op tegen Gilles Van Beirendonck (C+30).

'Ondanks de 6-0, 6-3-zege was het toch vooral in de tweede set behoorlijk moeilijk. Bij een 4-3-stand waren er enkele spannende momenten,' aldus Tuts.

Maar daar kon de jongeman zich dus door worstelen zodat hij op de hoofdtabel belandde. Daar ging hij gewoon door op zijn elan. En hoe! Jelle Dugailly, toch hetzelfde klassement als Tuts, kreeg een droge dubbel 6-0 om de oren: 'In het begin was het nochtans een moeilijke wedstrijd maar daarna liep alles erg vlot,' blijft Tuts bescheiden bij zijn walk-over.

De halve finale was tegen een oude bekende.

'Ik speelde dit seizoen al vier keer tegen Benjamin D'Hoe. Daarvan kon ik drie wedstrijden winnen. Deze keer ging het eigenlijk bijzonder vlot,' legt Tuts de 6-0, 6-2 tegen de één klassement hoger gerangschikte D'Hoe uit.

Mannenreeks

Zondagochtend moet hij dan aan de slag tegen Louis Lemmens. Inzet: zijn tweede eindzege in een VW Tour-tornooi. Maar dat het andere koek zal zijn dan in zijn vorige partijen beseft Tuts maar al te goed.

'Hij heeft natuurlijk een veel hoger klassement dan mij. Ik speelde eerder dit jaar ook al in Oostende tegen hem. Toen was ik echter niet goed. Mijn bedoeling is vooral om het beter te doen dan in die partij. Waar we dan eindigen, zien we wel weer,' wacht Tuts af.

Het jeugdcircuit is trouwens niet het enige niveau waar de pupil van Dirk Vandepoortere dit seizoen succesvol is.

'Ik won ook al twee tornooien in de heren 4-reeks en eentje in de heren 3-reeks.' Die herenreeksen bevallen hem trouwens wel: 'Dat is erg leuk om doen. Iedereen is daar altijd heel sportief. Er wordt niet vals gespeeld en je komt geen vervelende spelers tegen. Ik doe dat dus heel graag.'

Ook vorig seizoen ging hij al aan de slag in de mannenreeksen maar pas nu is hij daarin ook succesvol.

'Ik heb wel wat vooruitgang geboekt. Samen met mijn trainer Dirk Vandepoortere werkte ik ook hard. In de winter train ik zo'n 6u per week. Daarbovenop werk ik ook nog eens twee uur aan mijn conditie. In de zomer wordt dat trainingsritme behouden, alleen doe ik dan geen conditietraining meer. Door de vele tornooien die ik dan afwerk is dat niet nodig. Vooral aan mijn backhand en aan mijn tweede opslag zal er nog gewerkt moeten worden,' weet de jongeling met de sterke forehand wat hem nog te doen staat.

Klassementstijging

Vast staat wel dat er al een leuke klassementsstijging aankomt.

'Ik wordt sowieso al B+4/6, hopelijk kan ik het nog tot B+2/6 schoppen. Ook wil ik nog in de top tien van de VW Tour eindigen,' legt Tuts, die momenteel negende staat, zijn ambities uit.

Daarvoor zal hij volgende weken nog twee tornooien aan de kust spelen.

'Dat kwam goed uit want we zijn daar dan toch. Wat er daarna nog op het programma sta, zullen we nog eens moeten bekijken,' kijkt hij niet al té ver vooruit. (jfz)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.