Brand verwoest ook zes appartementen en decorwinkel

Schade enorm na brand bij Renobad

Van de showroom blijft niets meer over. pms Foto: © PMS Paul De Malsche

SINT-GILLIS-WAAS - Nu de vuurzee is gedoofd is de enorme omvang van de schade pas echt merkbaar die de brand in het sanitairbedrijf Renobad aanrichtte. Het bedrijf en de toonzalen liggen in de as, zes appartementen zijn verwoest en een decorwinkel liep zware schade op.

Aan de Kerkstraat in Sint-Gillis-Waas werd gisteren het puin geruimd van de gigantische brand die het sanitairbedrijf Renobad woensdagmiddag volledig verwoestte. Tot laat in de avond bluste de brandweer nog na.

‘Om het uur komt de brandweer controleren of het vuur niet heropflakkert', zegt Marc Van Steenbergen van Renobad.

‘Wat van ons bedrijf nog overeind staat is onstabiel. De betonnen plaat op de eerste verdieping van het magazijn is acht centimeter gezakt en er is instortingsgevaar.'

Op de plaats waar de betonnen plaat door de enorme hitte begaf, brak wellicht het vuur uit. Maar omdat het gebouw op instorten staat, kon de branddeskundige nog niet starten met zijn onderzoek naar de oorzaak van de brand.

‘Het staat zo goed als vast dat de brand inderdaad ontstond op de eerste verdieping van het magazijn', zegt branddeskundige Luc Callebaut. ‘Daar start ook mijn onderzoek, maar ik kan het gebouw niet in. Eerst moet de betonnen plaat worden gestut. Dat zal vrijdagochtend gebeuren. Ik hoop tegen vrijdagavond mijn onderzoek te kunnen afronden.'

Voor alle getroffen appartementen en voor de toonzaal van Renobad aan de Kerkstraat plaatste het gemeentebestuur om veiligheidsreden een hoge omheining. Niemand mag voorlopig zijn woning binnen, ook de bewoners niet van het enige huis dat wonderwel geen schade opliep, al staat het vlak naast de uitgebrande toonzaal.

De schade die de brand aanrichtte, is zelfs op honderdduizenden euro na niet te schatten. Aan de achterkant van Renobad liggen het magazijn en de burelen volledig in de as. Aan de voorkant aan de Kerkstraat verwoestte het vuur de toonzaal met daarboven twee appartementen, waaronder de woning van zaakvoerder Gerry Van Steenbergen en zijn vrouw en drie kinderen.

‘De kinderen worden bij familieleden opgevangen', zucht Marc Van Steenbergen. ‘Gerry en zijn vrouw zijn nog op zoek naar een tijdelijke woonst. De heropbouw zal niet simpel zijn. We gaan ons voorlopig trachten te redden met containers op de parking achteraan.'

Links naast de toonzaal sloeg de brand over naar nog twee appartementen. De enorme hitte verspreidde zich door de luchtkokers van het gebouw en de twee flats zijn onbewoonbaar. Toen de wind woensdagavond bovendien aanwakkerde, sloegen de vlammen ook over naar twee verder gelegen appartementen links in de Kerkstraat. Ook de bewoners van deze flats zijn alles kwijt. De decorwinkel Gideco-Decotrend eronder liep voor honderdduizenden euro schade op door de rook en het bluswater dat de winkel binnenstroomde.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio