Weduwe beroemde visser is blij dat de gestrande potvis de naam kreeg van haar heldhaftige man

‘Mijn man Theophiel kijkt goedkeurend toe vanuit de hemel'

KNOKKE-HEIST - ‘Ok, ze hebben het me niet gevraagd, maar we zijn blij met de keuze van de gemeente voor de naam van mijn man', zegt Simonne Debuck, de 94-jarige weduwe van visser Theophiel DeGroote. ‘Mijn man heeft dit gezien vanuit de hemel en is tevreden.'

‘Wij hadden het niet verwacht, maar we zijn zeer gelukkig. Mijn man zal dit eerbetoon zeker gezien hebben vanuit de hemel. Ook de kinderen en kleinkinderen zijn gelukkig dat hun opa en overgrootvader nu de geschiedenis ingaat', zegt Simonne Debuck, de 94-jarige weduwe van Theophiel DeGroote.

‘De gemeente heeft het niet gevraagd, maar dat geeft niet, de naam Theophiel De Groote gaat nu voor eeuwig mee.'

In Heist was Theophiel DeGroote vooral bekend als reder, maar ook als jongste schipper ooit. Hij kocht zijn eerste vaartuig in 1937 en bij het uitbreken van de oorlog vluchtte hij op 19 mei 1940 naar Engeland, met 27familieleden aan boord. In het Franse Cherbourg moesten de vluchtelingen van boord en het vaartuig werd opgeëist voor de evacuatie van het Britse leger van het strand van Duinkerke. In totaal redde Theophiel DeGroote 125Franse soldaten en drie Britse.

In november 1944 verliet DeGroote in opdracht van de Britse zeemacht en in konvooi de Engelse wateren. Hij maakte deel met de Heist42 deel uit van het eerste konvooi dat na het begin van de oorlog Antwerpen aandeed met bevoorrading. In 1951 verging de Heist42 toen het schip op een golfbreker terechtkwam in Knokke.

In totaal heeft Theophiel DeGroote 23jaar gevaren, waarvan meer dan 18jaar als schipper. Hij was 33jaar lang reder en eigenaar van drie vissersboten. Hij overleed in augustus 2010.

De heemkundige kring HeystLeeft heeft aan het gemeentebestuur gevraagd om kleine delen van de potvis te mogen bewaren.

Tanden in Sinfala

‘We zouden graag enkele tanden of beenderen hebben en die een plaats geven in het visserijmuseum Sinfala', zegt ondervoorzitter Andre Desmidt. In tegenstelling tot de familie van de visser, is de heemkundige kring niet onverdeeld gelukkig met de naam van de gestrande potvis. ‘De traditie om een aangespoelde potvis de naam te geven van de dagheilige, is hiermee doorbroken.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio