Grootste overname ooit voor Omega Pharma

Omega Pharma neemt de Europese voorschriftvrije geneesmiddelen van GlaxoSmithKline over. Het bedrijf van CEO Marc Coucke betaalt 470miljoen euro cash en wordt de nummer zes in Europa.

De overnameprijs van 470miljoen euro is een record voor Omega Pharma, de Vlaamse specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen. Voor dat bedrag is het bedrijf van Marc Coucke meteen ook een fabriek rijker in het Duitse Herrenberg, waar zowat 110 mensen werken.

De Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK) had eerder al aangegeven zijn afdeling voorschriftvrije geneesmiddelen te willen afstoten, omdat ze niet tot de kernactiviteiten behoort. Bij de overgenomen merken zitten onder meer Lactacyd (product voor intieme vrouwelijke hygiëne), de pijnstiller Solpadeine en de maagzuurremmer Zantac. Voorts krijgt Omega Pharma het merk van natuurproducten Abtei, het slaapmiddel Nytol en de neusspray Beconase in handen.

Ruim 200 miljoen omzet

De zes GSK-merken waren in 2011 samen goed voor een omzet van ruim 200miljoen euro. Ter vergelijking: Omega Pharma draait zelf een omzet van om en bij de 900 miljoen euro.

‘Meerdere van deze merken zullen in de lijst van onze top 20-merken worden opgenomen. Alle merken hebben het potentieel om te groeien binnen onze groep', aldus topman Marc Coucke. ‘De voorgestelde transactie zal Omega Pharma ook kritische massa bezorgen in belangrijke Europese markten, meer bepaald Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië.'

Voor Omega Pharma, dat zich tot voor kort vooral op de groeilanden richtte, is dat een hele ommezwaai. ‘We gaan inderdaad voor de belangrijkste Europese landen. Deze deal kunnen we snel inpassen in de bestaande organisatie.'

Slikken voor ex-beleggers

Omega Pharma maakte tot februari nog deel uit van de Bel-20 maar verdween van de beurstabellen na een succesvol uitkoopbod van Couckinvest (het investeringsvehikel van Marc Coucke) en het Nederlandse investeringsfonds Waterland. Dat deze enorme overname zo kort na dat uitkoopbod komt, is voor menig ex-belegger even slikken.

Coucke pareert meteen alle kritiek: ‘Deze deal was toen nog totaal niet aan de orde. GSK had een wereldwijde portefeuille te koop van meer dan 500miljoen, maar daar konden wij totaal niet aan. Het is pas toen ze in december het Amerikaans-Canadese stuk verkochten aan Prestige Brand Holdings dat het haalbaar werd voor ons. Zowel strategisch als qua omvang. Toen zijn we er meteen voor gegaan.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio