Kiwi kan helpen tegen kanker

Kiwi kan helpen tegen kanker

rr

Vitamine C kan de groei van tumoren tegengaan. Het werd al lang gedacht, maar is nu wetenschappelijk aangetoond bij muizen.

Vitamine C en andere antioxidanten kunnen de groei van bepaalde tumoren vertragen, zo ontdekte onderzoeker Chi Dang van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Op basis van experimenten met transgene muizen concludeert hij dat vitamine C, en een ander antioxidant, N-acetylcysteïne, de aanmaak van de zogenaamde hypoxia-inducible factor 1 (HIF-1) verhinderen. 'Daarmee destabiliseren ze de mogelijkheid die een tumor heeft om onder zuurstofarme omstandigheden te groeien', vertelt Dang. Deze transcriptiefactor bevordert onder meer de groei van bloedvaten in tumoren. De antioxidanten hebben dan ook alleen effect bij tumoren die voor hun groei afhankelijk zijn van dit HIF-1. De muizen in het onderzoek waren ingespoten met een vorm van menselijke leukemie of leverkanker. Studies met prostaatkanker en lymfoma als onderwerp gaven ook positieve resultaten.

Theorieën over vitamine C als bescherming tegen kanker deden al langer de ronde, zonder dat duidelijk was wat het mechanisme achter de werking zou kunnen zijn. Vitamine C, of ascorbinezuur, is een in water oplosbare stof die in de meeste soorten groente en fruit aanwezig is. Kiwi's, sinaasappelen en paprika zijn bronnen.

De onderzoeker vermoedt dat het positieve effect van vitamine C bij darm- en baarmoederhalskanker ook zichtbaar zal zijn. Hij wijst erop dat het gaat om een dierstudie in een voorstadium. 'Ik wil niemand aanmoedigen nu massa's antioxidanten in te slaan als een middel tegen kanker.' (mvk)

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees