Stadsbestuur biedt illegalen slaapplaats aan in koude nachten

Politie zet cellen open voor dakloze transitillegalen

CAW Middenkust organiseert soepbedelingen voor transitillegalen.efo Foto: © efo

OOSTENDE - De politie wil zijn deuren openzetten om de transitillegalen op te vangen tijdens de winterkou. Ze krijgen de kans om in de cellen te slapen. Maar dat zien de illegalen niet zitten. Daarom liet het stadsbestuur toe dat er in het opvangcentrum in de Sebastiaanstraat werd overnacht.

Er verblijven nog steeds veel transitillegalen in Oostende, zelfs na de scherpe acties van de politie in september. Momenteel zouden er in de haven van Oostende ongeveer 50 sans papiers rondlopen. CAW Middenkust (dat zich inzet voor transitillegalen, red.) zegt dat het er 250 zijn. ‘Die groep heeft geen onderdak en ze slapen in het havengebied', zegt Tine Wyns directeur van CAW Middenkust. ‘Wij organiseren dagopvang voor die mensen waar ze kunnen ontbijten en soep krijgen. 'sMorgen zien we ze bij ons toekomen.'

Gisterenavond waren er in het inloopcentrum ongeveer 25 transitillegalen en bij de straathoekwerkers nog eens 15. Velen kwamen daar een maaltijd halen en kregen zo te horen dat ze voor de nacht terecht konden in de stedelijke gebouwen, in de brandweerkazerne en in het politiebureau. Maar veel illegalen maakten duidelijk dat ze het niet zagen zitten om in de politiecellen te slapen.

Tine Wyns: ‘De opvang in het politiekantoor boezemt de mensen geen vertrouwen in. Ze willen er niet heen omdat ze vrezen dat de cellen nadien worden gesloten. Een aantal van hen kan terecht in de brandweerkazerne, maar daar is niet genoeg plaats voor iedereen.' Daarom besliste het stadsbestuur om nachtopvang te voorzien in het opvangcentrum in de Sebastiaanstraat.

Dit noodscenario kwam er als gevolg van de barre winterkou. Staatssecretaris John Crombez kwam gisterenavond nog ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen. Het probleem voor winteropvang van 40illegalen zal zich trouwens de komende dagen nog stellen.

De 25-jarige Mokani verblijft illegaal in ons land en werd gisterenavond uitgeloot voor één van de twee slaapplaatsen in de nachtopvang voor Belgen in de Vercamerschool. ‘Ik ben al een maand in Oostende en slaap meestal in de buurt van het havengebied in een loods of in het park', vertelt hij. ‘Ik wil hier of in Engeland werk zoeken. De situatie hier is eigenlijk zoals ik me voorstelde, maar ik had een ongeval en brak mijn voet. Nu moet ik me op krukken verplaatsen waardoor het moeilijker wordt om in Engeland te geraken. Het leven hier is hard, maar ik probeer me er door te slaan.'

Het stadsbestuur liet gisterenavond voldoende dekens brengen naar het opvangcentrum in de Sebastiaanstraat zodat de mensen er de nacht konden doorbrengen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio