200 varkens sterven in stalbrand

200 varkens sterven in stalbrand

Foto: rso

TORHOUT - Een varkensstal in de Bakvoordestraat is gisterochtend volledig uitgebrand. De 200varkens die op dat moment in de stal stonden, kwamen om het leven. Slechts één dier wist zich te redden, maar is onvindbaar.

De brandweerkorpsen van Torhout en Lichtervelde werden gisterochtend opgeroepen voor een brand in een varkensstal. Het ging om één van de stallen van het landbouwbedrijf van de familie Desimpel. 'Bij onze aankomst sloegen de vlammen al door het dak. De hele stal stond in lichterlaaie en het dak was al gedeeltelijk weggebrand', vertelt de Torhoutse brandweercommandant Bernard Diopère. 'De brand was bijzonder hevig. Dat is ook de reden waarom we de tweehonderd varkens niet meer konden redden. Wij moesten uiteindelijk vooral voorkomen dat de brand zou overslaan naar de woning en de andere stallen. Na anderhalf uur blussen, konden wij terugkeren naar de brandweerkazerne.'

De schade aan de stal is bijzonder groot. De oorzaak van de brand is voorlopig nog niet bekend. Commandant Diopère: 'Ik vermoed dat de ammoniak in de stal er voor iets tussen zit.'

Voor de landbouwer gaat het om een bijzonder groot verlies. Hij moest toezien hoe zijn varkens aan het verbranden waren. Slechts één dier heeft de brand overleefd. Het varken is uit de stal gevlucht. De landbouwer en de brandweer hebben gisterochtend gezocht naar het dier, maar konden het niet vinden.

Het Brugse parket liet een deskundige ter plaatse komen om de brand te onderzoeken. Ook het labo van de gerechtelijke politie onderzoekt de verbrande stal. Ze hopen zo de oorzaak van de brand te achterhalen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio