Het is behelpen met de accommodatie van Jeugdhuis Jena

Oorlogsmuseum is na 10 jaar aan uitbreiding toe

Oorlogsmuseum is na 10 jaar aan uitbreiding toe

Julien Deschepper (van links naar rechts), Gilbert Beatse en Luc Simoens, tussen de aangeklede paspoppen. Achter elke hoek kijken soldaten, militaire politiemannen, leden van de Gestapo en verpleegsters je indringend aan.jrz Foto: © Johan De Ruyck

NAZARETH - 'Aanvankelijk lag onze collectie op behangtafels. Nu, tien jaar later, puilen onze expositieruimtes uit', zegt Julien Deschepper van het jarige Oorlogsmuseum. 'We moeten echt dringend uitbreiden.'

Door vele schenkingen, aanvullingen via military-beurzen en de overname van private verzamelingen is het Oorlogsmuseum enorm gegroeid. 'Eigenlijk hebben we veel meer ruimte nodig om al ons materiaal op een luchtige en logische manier te etaleren, om de circulatie van de bezoekers beter te organiseren en om rolstoelgebruikers bredere gangen te bieden', zegt het driemanschap achter het Oorlogsmuseum. Dat is voorzitter-conservator Lucien Deschepper, ondervoorzitter Gilbert Beatse en vice-conservator-technisch directeur Luc Simoens.

Volgestouwd

Het museum zit werkelijk volgestouwd met allerlei voorwerpen, wapens, foto's, infoborden en militaria. Achter iedere hoek kijken soldaten, militaire politiemannen, leden van de Gestapo of verpleegsters je indringend aan.

'Toen de kledingwinkel John's Boetiek Mannen in Deinze de deuren sloot, hebben wij de paspoppen gekocht. Zo konden we eindelijk de vele kostuums uit onze koffers halen', vertelt Julien Deschepper terwijl hij benadrukt dat alle wapens 'gedemilitariseerd' zijn en de nodige vergunningen dragen. Hij wijst ons ook enkele unieke stukken aan: een Engels gasmasker voor baby's en een intact pakketje met een opblaasbootje voor Duitse piloten die in zee terechtkomen.

'Eigenlijk zouden we hier 50 tot 60 bezoekers tegelijk moeten kunnen ontvangen, moet er een toilet zijn en hebben wij een kleine bar nodig. Zo klinken de richtlijnen van de overheid. Dit gaat dus niet. Wij behelpen ons met de accommodatie van het naastliggende Jeugdhuis Jena, maar die jongeren zitten zelf ook al krap behuisd. De gemeente zoekt een oplossing doch die ligt niet zomaar voor het grijpen. Dat begrijpen wij ook wel', aldus de voorzitter.

Het Oorlogsmuseum Elf November is iedere eerste zaterdag van de maand open van 14 tot 19 uur (dus volgende zaterdag opnieuw). Groepen en scholen kunnen, na afspraak, op andere momenten langskomen.

Oorlogsmuseum Elf November in Nazareth, 09-380.30.35, 09-385.51.57 en 09-321.02.64

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio