Gemeenteraadslid Anne Van Lancker (SP.A) verlaat de politiek

Gemeenteraadslid Anne Van Lancker (SP.A) verlaat de politiek

Anne Van Lancker. fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Anne Van Lancker, gemeenteraadslid voor SP.A in Gent, stapt uit de politiek en gaat aan de slag bij de Verenigde Naties in Turkije.

Van Lancker (57) wordt 'genderexpert' voor Oost-Europa en Centraal-Azië voor het Wereldbevolkingsfonds van de Verenigde Naties. 'Omdat de organisatie in Istanboel is gevestigd, zal ik vaak naar daar moeten reizen', zegt ze. 'Dat is onverzoenbaar met alle verschillende commissies en de gemeenteraad in Gent. Ik kan toch geen vergadering van de VN afzeggen omdat het commissie is in Gent?'

Het vertrek uit de gemeenteraad is voor Van Lancker meteen haar afscheid van de politiek. In 1989 ging ze aan de slag op het kabinet van toenmalig Vlaams minister Roger De Wulf. In 1994 raakte ze verkozen in het Europees Parlement, waar ze vijftien jaar lang bleef. De laatste vijf jaar was ze gemeenteraadslid in Gent.

'Bij de laatste Europese verkiezingen kreeg ik geen verkiesbare plaats meer op de lijst. Dan weet je dat er geen tweede kans meer komt', zegt Van Lancker. 'Het is tijd om plaats te maken voor jonge mensen.'

Gisterenavond volgde Van Lancker voor de laatste keer een commissie van de gemeenteraad in Gent. Vanaf volgende week volgt de Gentse actrice Mieke Bouve haar op. Die kwam eerder al twee keer de SP.A depanneren in de gemeenteraad.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio