Provincie heeft nog steeds maar twee permanente crosscircuits

Meer of minder ademruimte voor cross?

Meer of minder ademruimte voor cross?

De Kiezelgroeve in Neeroeteren ligt er sinds de sluiting verloederd bij.ppn Foto: © Phillip Pergens

LOMMEL / MAASMECHELEN / MAASEIK - N-VA Lommel ziet de uitbreiding van het circuit Heeserbergen niet zitten en vreest dat het de dagvergunning in gevaar brengt. Ook voor Duivelsberg in Opgrimbie kan dit gevolgen hebben. De politiek van Maaseik staat dan weer achter de Kiezelgroeve.

De provincie wil grote plannen lanceren om de motorcross in Limburg te redden. Maar de lokale politiek en inwoners rondom de bestaande crossomlopen reageren niet altijd even positief op de provinciale initiatieven.

Onlangs maakte het provinciebestuur de uitbreidingsplannen voor het sportcircuit Heeserbergen in Lommel bekend. Ze willen het huidige terrein graag met 4,5hectare uitbreiden. Dat moet naast motorcross ook andere gemotoriseerde sporten zoals rally naar Noord-Limburg brengen. Daarmee hoopten ze onder meer een oplossing te creëren voor de dreigende sluiting van het rallycircuit Duivelsberg in Opgrimbie. Die omloop heeft nog een milieuvergunning die tot 2018 loopt, maar daarna lijkt een verder verblijf uitgesloten omdat het circuit in het Nationaal Park Hoge Kempen ligt en niet aansluit bij het uitzicht van het grote natuurgebied.

Terwijl de provincie een planmilieueffectrapport (plan-MER) laat opstellen voor daarna een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) af te leveren zodat de uitbreiding in Lommel kan plaatsvinden, roert de lokale politiek zich nu. Oppositiepartij N-VA Lommel verzet zich tegen de uitbreiding van het motorsportcircuit. Volgens hen gaat het permanente karakter en de grootschaligheid van bijkomende rallycross een hypotheek leggen op de huidige motorcrossfaciliteiten.

Lawaaihinder

De provincie kan elke tegenstand in het motorsportdossier missen, want in februari 2009 benadrukten ze nog bij monde van betrokken gedeputeerde Walter Cremers (SP.A) dat het thema voor hen belangrijk is. Zo streven ze naar vier permanente crossterreinen. Vandaag kunnen echter enkel Genk en Lommel met zo'n vergunning zwaaien. N-VA vreest in de laatste gemeente dat een uitbreiding extra lawaaihinder met zich meebrengt, wat de permanente vergunning in gevaar brengt.

Het Limburgs provinciebestuur denkt intussen ook aan het afleveren van drie dagvergunningen per jaar voor crossterrein de Kiezelgroeve in Neeroeteren. Belangrijke speler is het gemeentebestuur van Maaseik. Zij lieten op de laatste gemeenteraad weten dat ze principieel geen bezwaar tegen wedstrijden in Neeroeteren hebben, als ze rekening houden met bepaalde voorwaarden. 'Maar omdat het in natuurgebied ligt, bepaald het advies van Bos en Natuur of opnieuw beperkt gecrosst mag worden', zegt burgemeester Jan Creemers (CD&V).

Ook de oppositie staat achter dagvergunningen en gelooft dat de gemeentelijke beslissing doorslaggevend is. Intussen stelt de provincie een administratief dossier op. In januari krijgen we meer duidelijkheid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio