Pikante expo over liefde en lust aan de kust

Zeerotica, erotische primeur in Oostduinkerks Visserijmuseum

Zeerotica, erotische primeur in Oostduinkerks Visserijmuseum

Museumconservator Maja Wolny toont een korset dat gemaakt is met baleinen van een walvis. 'Zeerotica is absoluut niet obsceen. Opa kan er gerust met zijn kleinkind heen', verzekert ze. mma Foto: © Mark Maes

OOSTDUINKERKE - Vanaf 17 juni loopt in het Visserijmuseum de expo 'Zeerotica, over Liefde en Lust aan de Kust'. Conservator Maja Wolny deed de inspiratie voor de tentoonstelling op in een pikant boek.

'Ze kreunde als een aangeschoten hert, ze hoorde de golven tegen hun benen slaan, luisterde hoe hij brulde.' Het moet een van de braafste zinnen zijn uit een erotische passage in het boek 'Vissen redden' van Annelies Verbeke. Wie de - veel pikantere - rest van het verhaal wil horen of zien, moet naar 'Zeerotica, over Liefde en Lust aan de Kust' komen.

Peepshowcabine

Tijdens de officiële opening van 16 juni leest Joke Devynck de tekst voor, maar de gewone museumbezoeker kan hem ook geprojecteerd zien in de - literaire- peepshow. 'De peepshowcabine wordt wellicht een van de toppers van Zeerotica', zegt conservator Maja Wolny van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke.

'Al begin ik pas echt te blozen bij het luisteren naar de intieme getuigenissen van Vlaamse vissers, die in het luik 'Eros en Vissers' aan bod komen. Je hoort onder meer wat het een man doet om lang op zee te zijn. Pikante details worden daarbij niet gemeden. Wat denk je van de vraag: 'Wat kan een man zoal doen met een rog?'. De getuigenissen worden verteld in onvervalst vissersdialect. We tonen ook veel liefdesbrieven en foto's van vissers.'

Geloof in zeevruchten

'In de 'Sensuele Zee' maken we dan weer kennis met het geloof in zeevruchten, zoals mosselen en oesters als potentieverhogende stimuli. Zou dat echt wel zo zijn?' Juist of niet, een diertje als het 'zeepoesje' is op zich al veel aandacht waard. Net als het seksuele leven van de reuzengarnaal.

Zeemeerminnen

Een derde luik van 'Zeerotica' belicht de zeemeermin in al haar facetten, via schilderijen van Paul Delvaux, een nooit eerder vertoonde sensuele video van kunstenares Elke Boon en de sirenenzang van An Pierlé, in oud Grieks. Er kan ter plaatse zelfs een specialist in de sirenenkennis - een 'sirenoloog' - geraadpleegd worden in de persoon van Rudy Cleemput.

Van bikini naar monokini

'Bloot in en aan de Zee' sluit Zeerotica af. Je maakt er de evolutie van bikini naar monokini en naturisme mee, en ziet dat er echt niet alleen van kledij gewisseld werd in de strandcabines.

'Zeerotica is absoluut niet obsceen. Opa kan er gerust met zijn kleinkind heen. En we leggen er ook een dikke laag humor op', verzekert conservator Maja Wolny nog.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio