Verbruikersorganisaties verenigen zich in coöperatieve Power4you

Koop je energie 13 procent goedkoper

Koop je energie 13 procent goedkoper

bdw
Foto: © Bart Dewaele

Een gemiddelde prijsdaling voor gas en elektriciteit van dertien procent. Dat belooft Power4you, een nieuwe coöperatieve organisatie van diverse verbruikersorganisaties, veelal uit vakbondshoek.

'Met een hele reeks organisaties hebben we de handen in elkaar geslagen om samen goedkopere prijzen af te dwingen', zegt uittredend kamerlid Magda De Meyer (SP.A) als voorzitster van Verbruikersateljee. Zij verwacht dat enkele duizenden leden van al die verenigingen, zoals vakbonden, mutualiteiten, vrouwenorganisaties en dergelijke zich bij de coöperatie gaan aansluiten. Bedoeling was in te gaan tegen de voortdurende prijsverhogingen, die volgens De Meyer het gevolg zijn van het quasi-monopolie van Electrabel. 'Daarom zijn we de markt afgelopen op zoek naar de goedkoopste. Die vonden we bij het Luikse Lampiris, dat ons ook een korting aanbiedt. Die valt het voordeligst uit voor wie weinig verbruikt.' In een gemeente als Diest kan het verschil tot 32procent oplopen, het gemiddelde is dertien procent.

De Meyer wijst erop dat Power4you bovendien alleen milieuvriendelijke groene stroom levert, terwijl de prijzen vastliggen voor drie jaar. 'Onverwachte verhogingen, zoals Electrabel die voor gas aankondigde, komen er niet.'

Een van de grote problemen bij de klassieke maatschappijen is foutieve facturatie, terwijl de consument weinig verweer heeft, doordat er nog steeds geen ombudsman voor de energiesector is. Precies daarom heeft Power4you een eigen klachtenafwikkeling: het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) heeft toegezegd te bemiddelen bij geschillen. Het kan zelfs een bindend advies uitspreken.

Het Luikse Lampiris, dat elektriciteit en gas zal leveren, is nog maar sinds 2004 in de sector van nutsvoorzieningen actief, aanvankelijk in Brussel en Wallonië. Sinds kort kreeg het ook de toestemming om in Vlaanderen gas te verkopen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees