Tweede petitie pleit voor onteigeningen

Moorkenspark verdeelt buurtbewoners

Moorkenspark verdeelt buurtbewoners
BORGERHOUT - De parkplannen aan het Moorkensplein, waarbij er twaalf huizen moeten worden onteigend, verdelen de buurtbewoners. 'Om het lapje groen weer op de beleidsagenda te krijgen, wordt de wijk verdeeld in twee kampen.'

Het is al eventjes bekend dat het stadsbestuur van het Moorkensplein aan het districtshuis van Borgerhout een nieuw stedelijk park wil maken. Administratieve gebouwen en het politiekantoor in de Maréestraat moeten verdwijnen.

Twaalf huizen in de Lang- en Bakkerstraat zullen worden onteigend en gesloopt. En dat kan niet, zeiden enkele bewoners tegen burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Ze startten met een petitie, waarin ze duidelijk maken dat een opwaardering goed is voor de grijze wijk, maar dat dat niet ten koste kan gaan van de bewoners die er zijn opgegroeid.

Nu doet ook een tweede petitie de ronde die de buurt verdeelt. 'Wij vinden het vreemd dat op een moment dat stad en district geen maatschappelijk draagvlak vinden voor dat schamele lapje groen, er plots een nieuwe petitie opduikt die pleit om de bestaande stadsplannen, met onteigening, door te voeren', vertelt Ilan Delvaux (34), die in één van de bedreigde, gerenoveerde panden woont.

'Die buren vinden het dus prima dat er meer groen komt ten koste van vijftig bewoners', stelt Asia Rahou (34) die al haar spaarcenten in haar huis stak, maar ze straks in rook ziet opgaan.

De initiatiefnemers van de 'nieuwe' petitie weigeren voorlopig elke commentaar. 'We willen geen polemiek starten in de krant en praten het liever onderling uit', zegt Lieve Petit.

'Alles is mogelijk'

Stad en district, die eind september al een beslissing moesten nemen, schuiven het project voor zich uit. 'Het is sowieso de bedoeling dat we de gezinnen, wiens huis onteigend wordt, in oktober zullen ontvangen voor een gesprek', vertelt Bart Govaert, woordvoerder van de burgemeester. 'Maar voorlopig worden het draagvlak en de haalbaarheid nog onderzocht. Alles is nog mogelijk.'

Wouter Van Besien van Groen! blijft erbij dat het Moorkenspark een goed plan is, maar beseft ook dat de onzekerheid knaagt aan de bewoners. 'We willen daar zo snel mogelijk uitsluitsel over brengen én we willen zo weinig mogelijk onteigeningen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio