Dorpsschooltjes zijn voorlopig gered

Dorpsschooltjes zijn voorlopig gered

Volgens directeur Wim Vanommeslaeghe blijft voorzichtigheid geboden.vdv Foto: © vdv

ZOTTEGEM - Vlaamse Ardennen De kleine schooltjes in de Vlaamse Ardennen hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over een eventuele sluiting. De tellingen worden herzien, waardoor het voortbestaan van de wijkschooltjes gegarandeerd wordt.

Vorige maand trokken de directeurs van de zogenaamde vestigingsplaatsen aan de alarmbel. Dat zijn wijkschooltjes die deel uitmaken van een grotere scholengroep. Omdat minister van Onderwijs Pascal Smet de vestigingsplaatsen wou samentellen binnen eenzelfde scholengroep, zouden vooral de kleinere dorpsschooltjes daarvan de dupe worden omdat ze minder lesuren zouden krijgen. Sommige kleinere schooltjes werden zelfs met sluiting bedreigd.

De nationale actie van de directeurs onder impuls van CD&V en N-VA heeft blijkbaar indruk gemaakt, want de minister heeft de maatregel nu aangepast. Er werd besloten om de afstand voor het samentellen van de schooltjes terug te brengen op 1,5 km, waardoor het merendeel van de vestigingsplaatsen hun aparte tellingen kunnen behouden. Wijkschooltjes zullen dus apart geteld worden als er geen andere school van dezelfde groep en hetzelfde niveau in een straal van 1,5 kilometer in de buurt ligt.

Directeur Wim Vanommeslaeghe van de Vrije Basisscholen De Vlinder en De Linde uit Velzeke en Het Leeuwke uit Leeuwergem is opgetogen : 'Ik ben blij dat de overheid dan toch rekening houdt met de belangen van de kleinere dorpsschooltjes. In het slechtste geval zouden wij 46 lesuren verloren hebben, maar dankzij de nieuwe maatregel blijft voor onze scholengroep alles bij het oude. Toch moeten we waakzaam blijven want de kans is niet denkbeeldig dat deze piste over twee jaar weer opduikt.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio