Erosie op Berendries jaagt eigenaar op kosten

Woning al vijf jaar aan het verschuiven

BRAKEL - Een woning op de hoek van de Berendries en Kuiterlos is al vijf jaar aan het verschuiven door erosie. De bewoners hopen dat de jongste drastische en dure maatregelen zullen volstaan om hun huis te stabiliseren.

De Berendries is een van de steile hellingen in de Vlaamse Ardennen en ligt op de kaart van de bodemerosie in een uiterst hoge risicozone. Dit jaar moet Aquafin een dubbele riolering aanleggen op de Berendries. Dat betekent dat de steile helling van amper een wagen breed volledig zal worden opengereten. Het blijft een vraag hoe de erosiegevoelige lagen in dat risicogebied zullen reageren.

Johan Mortier en Lesley Roelandt zijn er niet gerust in. Hun woning is al vijf aan het wegschuiven. Daarvan getuigen twee meterslange grote barsten aan de buitenkant van het huis. Binnen zie je overal in muren en vloeren de spleten.

‘Vijf jaar geleden begon ons huis te kraken en barsten in binnen- en buitenmuren te vertonen', vertellen Johan Mortier en Lesley Roelandt. ‘Onze woning is deels onderkelderd en het deel zonder kelder schuift stelselmatig weg. Een eerste poging om een bepaalde substantie onder de woning te spuiten, hielp maar tijdelijk. Momenteel registreert een instrument dat 15 meter diep in de grond zit om de zes uur en om de halve meter elke beweging van de ondergrond. Alle studies wijzen uit dat onze woning onderhevig is aan twee verschuivingen. Een laag op anderhalve meter diepte schuift weg parallel met de helling van de Berendries en een andere laag op ongeveer acht meter diepte schuift loodrecht op de Berendries. Het kwaad wordt mogelijk veroorzaakt door een rioolbuis die onder de Kuiterlos zit. Wij denken dat de buis wel eens kapot zou kunnen zijn. Dat zou de massa water verklaren die over onze tuin loopt bij regenval. De gemeente heeft beloofd om met een camera de buis te onderzoeken, maar blijkbaar vinden ze dat niet prioritair.'

Metalen kooi

‘In augustus werden een vijftiental zware pijlers schuin onder het wegschuivende gedeelte geheid. Die zijn verankerd aan een metalen constructie rondom de woning. Kostprijs: 40.000 euro. Aan studies betaalden we al 15.000 euro. Ondertussen hebben we zelf zoveel mogelijk de zichtbare schade binnen de woning hersteld. Het frustrerende is dat we alles zelf moeten betalen. Onze brandverzekeraar heeft eenzijdig ons contract verbroken. Hoewel schade door een grondverschuiving duidelijk in de polis is opgenomen, kunnen wij volgens onze verzekeraar geen schadevergoeding krijgen, want ‘het moet om een plotse en eenmalige verschuiving gaan'. De expert die een en ander kwam vaststellen, is hier amper vijf minuten binnen geweest. Het meest ergerlijke was nog dat ze ons op een zwarte lijst voor verzekeraars hadden gezet. Pas twee jaar later kregen we uiteindelijk bij een andere instelling weer een verzekering.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio