Vredesbos van tafel geveegd

LEBBEKE - Het voorstel van N-VA om in de Hof-ter-Varentstraat een Vredesbos aan te leggen, botste op een njet van de meerderheid.

Raadslid Goedele Uyttersprot (N-VA) bracht het voorstel van haar partij om in de Hof-ter-Varentstraat een Vredesbos aan te leggen ter sprake tijdens de gemeenteraad. Op de bewuste plek werden tijdens de Eerste Wereldoorlog dertien burgers door Duitse soldaten op gruwelijke wijze gedood. Burgemeester François Saeys (Open VLD) vond het ongehoord dat een partij probeerde garen te spinnen uit menselijk leed. ‘Wij herdenken als gemeente vier keer per jaar de burgerlijke en militaire slachtoffers van de twee wereldoorlogen', zei hij. ‘Ik heb nog nooit iemand van NV-A op zo'n plechtigheid mogen begroeten. Laten we de sereniteit rond het gebeuren bewaren.'

Schepen Dirk De Cock (De Ploeg) zei dat de gemeente al in een project is gestapt van Vlaanderen Vakantieland en Toerisme Scheldeland. Het voorziet in de installatie van herdenkingsborden.

‘In Lebbeke komt er een bord in de Hof-ter-Varentstraat, aan de Vondelbeek waar de Duitsers mensen uit St.-Gillis-Dendermonde executeerden en op de hoek van de Korte Breestraat. We betrekken bij dit project de cultuurraad en de heemkundige kringen', aldus De Cock. De Cock vroeg, omdat de provincie daarop aandrong, het N-VA-voorstel niet ter stemming te leggen. Uyttersprot weigerde. Tijdens de stemming kreeg ze alleen de steun van Plus en CD&V, behalve van Paul Quintelier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio