Stadsbestuur bouwt immens podium voor terechtstelling historische bendeleider

Vermassen verdedigt Jan de Lichte

Koen Vijverman als Jan de Lichte en zijn rivaal Sis Van Geenst.pvm Foto: © pvm

AALST - De Erfgoeddag in Aalst was een voltreffer. Wel 1.500 mensen volgden de terechtstelling van Jan de Lichte, en dat ondanks het pleidooi van toppleiter Jef Vermassen. Verrassend was de begeleidende stem van Louis Paul Boon die het verhaal neerschreef.

Jan de Lichte is gisteren opnieuw terechtgesteld op de Grote Markt van Aalst. Dat gebeurde tijdens een twee uur durend spektakel met honderd vrijwillige acteurs aangevuld met enkele routiniers. De regen hield toeschouwers thuis maar enkel in het eerste halfuur was de paraplu nodig.

Maria Dupont genoot van het spektakel. ‘Jammer dat het maar één keer wordt opgevoerd. Hier en daar waren de teksten wel lang maar het verveelde niet, er was altijd iets te beleven. Ongelofelijk dat hier mensen op het podium staan die nog nooit toneel speelden'.

Bij de start van de voorstelling stond de markt helemaal vol. ‘Ik denk dat er zeker 1.500 man was, je moest je een weg banen door het volk. Naar het einde toe waren er wel al mensen weg', zegt Kris Van Impe van café Safir. Het programma vond hij wat langdradig. ‘Maar er was volk, dat is het belangrijkste.'

Regisseur Anton Cogen was tevreden. ‘Sterk dat mensen die nooit toneel speelden, zo'n prestatie neerzetten.'

Overigens is de kans groot dat de terechtstelling van Jan de Lichte een vervolg krijgt. Mogelijk wordt de opvoering herhaald in Velzeke en Antwerpen. De erfgoedcel zorgde via AVP voor een dvd-opname. ‘Het was echt de eerste keer dat alles na elkaar werd gespeeld, toch wel goed dat dit zo'n meevaller is', aldus coördinator Ann Degeest.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio