Actie 'kakje in een zakje' in 18 gemeenten

Haviland deelt 80.000 hondenpoepzakjes uit

© © ssj

Intercommunale Haviland deelt tijdens de afvalpreventieweek 80.000 hondenpoepzakjes uit in 18 gemeenten in het Pajottenland. Baasjes die zich niet aan de regels houden, krijgen een waarschuwing of een boete.

Jelle Schepers

Afvalintercommunale Haviland organiseert dit jaar opnieuw een afvalpreventieweek. Het thema is

hondenpoep

, en dat is niet toevallig gekozen. 'Elke keer er in een enquête aan mensen gevraagd wordt wat je stoort, vind je altijd hondenpoep op de stoep, in de berm of in het gras in de top drie van ergernissen terug', zegt Hugo Casaer, behalve burgemeester van Beersel ook ondervoorzitter van Haviland.

'Hondenpoep stoort niet alleen de buurtbewoners, maar ook wandelaars. Echt hygiënisch is hondenpoep ook niet. Heel vaak zijn de uitwerpselen besmet met bacteriën, virussen en parasieten die voor de mens een gevaar voor de gezondheid betekenen. Kinderen die in het gras of in het zand spelen, worden er vaak ongewild mee geconfronteerd. Dit probleem is nochtans gemakkelijk te verhelpen, als alle baasjes de hondenpoep meeteen zouden opruimen. Ze moeten dan wel een zakje meenemen tijdens de wandeling. In verschillende gemeenten staat die verplichting al ingeschreven in het politiereglement. Bij ons moet de eigenaar van een hond tijdens een wandeling zo'n zakje kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Zoniet riskeert hij een gemeentelijke administratieve sanctie van 50 tot 250 euro. Dat geldt ook voor baasjes die de drollen van hun viervoeter niet meenemen.'

Week actie

De actie loopt vanaf maandag, en duurt een week. 'We zullen folders en affiches verspreiden', vertelt Swa Demesmaeker, afdelingshoofd afvalbeleid bij Haviland. 'Op verschillende tijdstippen en plaatsen worden ook preventieacties gehouden. Bedoeling is dat de baasjes op straat aansproken worden met de vraag of ze in het bezit zijn van zo'n zakje. Dat is een taak voor de politie of de bevoegde ambtenaren. De voorbeeldige eigenaars krijgen twintig zakjes. Die zitten in een blauwe koker, die aan de leiband kan bevestigd worden. In totaal zijn er 4000 kokers beschikbaar, wat neerkomt op 80000 zakjes. Die kokers kunnen ook hergebruikt worden.'

Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gewezen op het asociaal gedrag. Boetes zouden nog niet meteen aan de orde zijn. 'Dit is ook nog maar de start van de campagne', verduidelijkt Demesmaeker. Affligem, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode doen niet mee aan de campagne.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio