Huis moet plaats maken voor verbreding N8

80-plussers bouwen nieuwe woning in 'tuin'

80-plussers bouwen nieuwe woning in 'tuin'

Henri Lammerant en Rachel Deghein, beiden 80-plussers, verkiezen nieuwbouw boven gedwongen verhuis.mma Foto: © Mark Maes

VEURNE - Henri Lammerant en Rachel Deghein laten zich niet wegjagen door de verbreding van de N8. Op een weide achter hun huis, dat gesloopt wordt, verrijst een nieuwe woning. Henri en Rachel zijn prille tachtigers.

Rachel (81) woont sinds 1950 in de ouderlijke woning van haar eerste echtgenoot André. Zij kenden er 37 gelukkige jaren samen. Toen is André, een apothekersassistent, overleden. Henri Lammerant - een gepensioneerde landbouwer, wiens vrouw ook gestorven is - trok twintig jaar geleden bij Rachel in. Ze delen lief en leed.

Rachel kampt met gezondheidsproblemen. Ze overwon verschillende keren een trombose en moest een nieuwe heup en knie laten steken. In tegenstelling tot Henri, die met zijn wandelstok in de hand voortdurend rondloopt, brengt zij haar tijd meestal tv-kijkend in de zetel door. Al ziet ze niet goed meer. En ze kan ook nog amper lopen. Het koppel trekt zich op aan de vele vrienden die op bezoek komen.

Nieuwbouw

Toen zij het bericht kregen dat ook hun huis onteigend en gesloopt zou worden om een verbreding van de N8 toe te laten, bleven ze niet bij de pakken zitten. Verschillende woningen in de buurt behoren aan het koppel toe. 'Het huis hiernaast en dat erover is ook van ons. Ik bedoel van Rachel. Mijn woningen stonden hier niet, maar in Wallonië', zegt Henri. 'Het laatste huis hebben we enkele jaren geleden wel verkocht.'

Henri en Rachel besloten niet te verhuizen, maar een nieuwe woning te bouwen in de weide achter hun huis. 'We willen hier niet meer weg. We wonen graag hier op de buiten. In de stad zouden we niet kunnen aarden. Bovendien zijn het daar meestal oude huizen die je moet renoveren', zegt Rachel.

Beetje bij beetje

'Het is allemaal niet vanzelf gegaan. Het had veel voeten in de aarde voor we een bestemmingswijziging konden bekomen voor die weide waar het huis gebouwd wordt', aldus Henri.

Henri inspecteert om de haverklap hoe de bouwwerken vorderen. Hij hoeft daarvoor maar door het raam te kijken. 'Ze zijn na de winterstop weer begonnen. Het gaat beetje bij beetje vooruit. Wanneer het klaar zal zijn? Dat is een groot vraagteken. Verdiepingen moeten er alvast niet op komen. Alles is beneden, ook de slaapkamers', zegt hij. 'Toch waren wij liever hier blijven wonen. De verbreding van een weg, dat kun je niet tegenhouden. Of we het jammer vinden dat dit huis afgebroken wordt? Wat denk je? Zo'n mooi huis. Het is voor ons een klein kasteeltje.'

'De tranen zullen in mijn ogen staan als de machine haar sloopwerk start', zegt Rachel.

Groenten kweken

'Onze tuin zal wat kleiner zijn. Ik zal alleen nog groenten voor onszelf kweken, niet meer om weg te geven. Ik heb mijn serre zelf afgebroken en zal ze ook zelf weer optrekken. Een serre is goud waard', weet Henri.

Henri en Rachel zien niet op tegen de verhuis. 'We hebben vrienden genoeg om te helpen. Ver zullen we alvast niet moeten lopen', lacht het koppel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio