Doden Hiroshima en Nagasaki herdacht met lichtjes

Doden Hiroshima en Nagasaki herdacht met lichtjes

Zesenzestig lampionnen drijven op de Leie: één voor elk jaar sinds de gruwel.jul Foto: © julie landrieu

GENT - Een honderdtal Gentenaars heeft zaterdagavond op de Korenlei de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdacht. Beide Japanse steden werden 66 jaar geleden vernield door de Amerikanen op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

66 lampionnen dreven er zaterdagavond op de Leie, één voor elk jaar dat de gruwel van Hiroshima en Nagasaki nu achter ons ligt. 'Het is een traditioneel gebruik in Japan om de doden te herdenken met lampionnen', vertelt Pieter Terlinck van de vzw Vrede, die met de jaarlijkse herdenking ijvert voor een kernwapenvrije wereld. De drijvende lichtjes werden te water gelaten door heel wat Gentse politici, vredesactivisten en toevallige passanten, begeleid door operazangeres Lies van Hijfte die van op een bootje iedereen stil kreeg met haar stem. Ondanks het slechte weer, stonden er toch zo'n honderd mensen op de Korenlei en de Sint-Michielsbrug om de slachtoffers te herdenken.

In zijn speech wees waarnemend burgemeester Christophe Peeters (Open VLD) erop dat de Koude Oorlog al een tijdje achter ons ligt, maar dat dit niet betekent dat het gevaar voor een kernaanval verdwenen is.

'Integendeel het gevaar voor een nucleaire aanslag is nog nooit zo groot geweest omdat steeds meer landen kernwapens in handen hebben. En de steden lopen het meest gevaar op een aanslag.'

Na de speeches van Peeters, Pieter Teirlinck en de voorzitster van het Vlaams Vredesinstituut Nelly Maes, las een vredesactivist twee pakkende getuigenissen voor van Japanse slachtoffers. De aanwezige politici Christophe Peeters, schepen Resul Tapmaz (SP.A), zijn collega Guy Reynebeau (SP.A), Groen!-gemeenteraadsleden Elke Decruyenaere, Filip Watteeuw en Paul Pataer en provincieraadslid Jef Van Pee (CD&V) zetten hun aanwezigheid kracht bij door de petitie van de vredesbeweging te ondertekenen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio