Familie Grammet maakt balans op na verwoestende boerderijbrand

Vijf koeien overleven vlammenzee niet

Vital (midden) en Herman Grammet (rechts) controleren de overlevende dieren.kdl Foto: © credit

LUBBEEK - Bij de zware brand op de boerderij van de familie Grammet in Linden zijn uiteindelijk vijf koeien omgekomen. De grote stallingen van het familiebedrijf zijn compleet verloren.

Eigenaars Vital (62) en Herman (54) Grammet wacht bovendien de zware taak om alle praktische zaken te regelen en de boerderij met dieren van eigen kweek draaiende te houden. De verslagenheid bij het aanschouwen van de immense vlammenzee dinsdagavond heeft plaats gemaakt voor opluchting. Herman liep weliswaar lichte brandwonden op aan de arm toen hij werd geraakt door puin. Verder bleef iedereen ongedeerd. Nochtans riskeerden eigenaars, brandweer en enkele hulpvaardige vrienden en buren heel wat toen ze samen probeerden om zoveel mogelijk koeien uit de brandende stallingen te bevrijden. ‘De eerste prioriteit was het redden van de dieren. De koeien en stieren werden de wei opgestuurd. Dat was allesbehalve evident.

Sommige dieren waren nog nooit in de wei geweest en zagen een stap in het onbekende niet zitten', klinkt het bij de getroffen eigenaars. Twee dieren bleven in de brand. Minstens drie anderen bleken bij een controle door de veearts woensdag toch te ernstig gewond en kregen een spuitje. Over de exacte oorzaak van de brand was gisteren nog geen zekerheid. Vermoedelijk gaat het om zelfontbranding van gestapeld hooi. Andere mogelijkheden - zoals het ontstaan van een vlam door de inwerking van de zon op een stuk glas - blijven open. Alles wijst er wel op dat de brand is begonnen in de kleinere en oudere stal in het midden van de boerderij. In een mum van tijd sloegen de vlammen vervolgens over op een grote synthetische afschermdoek van de grote stal. Door de aanwezigheid van heel wat opgeslagen stro en hooi werd uiteindelijk heel het gebouw - met daarin tien koeienboxen - door de vlammen verteerd. Hetgeen is overgebleven moet zeker afgebroken worden.

De Leuvense brandweer was woensdag nog de hele dag ter plaatse om na te blussen en te waken voor een eventuele heropflakkering. Voor de twee broers wacht nu de moeilijke opdracht om de zwaar getroffen boerderij draaiende te houden. ‘Het zijn dieren van eigen kweek die niet zomaar elders kunnen ondergebracht worden en evenmin te lang op een grasweide mogen staan', klinkt het. ‘Maar je ziet het. De schade is wat het is en we moeten er door. Het is een zware tegenslag, maar het had allemaal nog veel slechter kunnen aflopen', beseft Vital.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio