Nicolas Sarkozy

Werk voor alle Fransen

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen -op 6mei-wordt een soort referendum: voor of tegen Nicolas Sarkozy. Hij zal de komende twee weken alvast blijven hameren op zijn hoofdthema, de aanpak van de hoge werkloosheid.

Dat de kandidaat van de UMP de eerste ronde zou overleven, stond wel vast. De vraag was alleen welke score hij zou halen en wie zijn tegenstander zou worden.

Allicht is Sarkozy opgelucht dat het Ségolène Royal geworden is. In een klassiek duel tussen rechts en links maakt hij een betere kans dan in een tweestrijd met de centrist François Bayrou. Bayrou had het centrum en de linkerzijde achter zich kunnen verenigen en allicht ook een deel van uiterst-links kunnen mobiliseren in een TSS-front (Tout sauf Sarkozy).

Meer glimlachen

Hoe dan ook wordt de tweede ronde een soort referendum. Het was opvallend hoezeer alle kandidaten, van uiterst-links tot uiterst-rechts, tegen Nicolas Sarkozy te keer gingen. Op 6mei lijkt de uitslag minder om de rivaal van Sarkozy te zullen draaien dan om de vraag: wil u al of niet Nicolas Sarkozy als president?

Het bombardement dat hij dag na dag moest ondergaan bracht de strijdlustige 'Sarko' zo te zien niet van slag. Hij is het gewend te moeten knokken. Hij heeft nooit welk politiek ambt dan ook cadeau gekregen en voor de kandidatuur van zijn partij voor het presidentschap moest hij ook met zijn vroegere 'politieke vader', president Jacques Chirac, de strijd aangaan. Hij trekt met zevenmijlslaarzen door Frankrijk en houdt de Fransen energiek en gedreven zijn boodschap voor. Zijn raadgevers klagen dat hij niet genoeg naar ze luistert wanneer ze hem zeggen dat hij meer 'ontspannen' moet overkomen, 'meer moet glimlachen'.

De compacte bundel tomeloze energie die Sarkozy is, spande zich het afgelopen jaar in om 'softer', minzamer over te komen. Maar, zegt een Frans spreekwoord, chassez le naturel, il revient au galop. Tijdens de uitputtende campagne was de oude Sarkozy er weer, met de zenuwtics, het nauwelijks verholen ongeduld.

De UMP-kandidaat gelooft dat de boodschap belangrijker is dan de verpakking. Hij is ervan overtuigd, na de vele jaren waarin hij onvermoeibaar Frankrijk doorkruist heeft om de gewone militanten, de gewone Fransen te ontmoeten, dat hij hun betrachtingen en frustraties kent.

In de dorpen in 'la France profonde' en tijdens fabrieksbezoeken zegt hij dat hij aan de kant staat van 'het Frankrijk dat vroeg opstaat'. Hij zegt dat hij zich zal bekommeren om de mensen die hard werken, die zich inspannen om voor hun gezin te zorgen en hun kinderen behoorlijk op te voeden, en die het gevoel hebben niet gehoord te worden.

Dat sommige jongeren en organisaties uit de banlieues een haatcampagne tegen hem voeren, draait hij tot een voordeel om. 'Mischien beseffen ze dat ik de enige ben die vastberaden is het gezag van de republiek in alle cités te herstellen.'

Regels en respect

In maart brak dat thema de campagne binnen. In het Parijse Noordstation betrapten controleurs een jongeman die zonder ticket over een draaihekje sprong. De jonge man, die achteraf een Afrikaan zonder verblijfsvergunning bleek te zijn, probeerde te ontkomen maar werd opgepakt. Prompt volgden rellen met een groep van meer dan honderd, meestal allochtone, jongeren. Sommigen scandeerden tijdens het vandalisme de naam van Sarkozy.

De gewezen minister van Binnenlandse Zaken greep dat aan. 'Het schijnt dat de vernielers mijn naam scandeerden. Ze beschouwen me niet als hun vriend. Ik bén hun vriend niet. Ik wil regels, respect voor de anderen, autoriteit.'

Zijn belangrijkste thema, waarop hij de komende twee weken zal blijven hameren, is het onvermogen van de voorgaande regeringen om de maatschappelijke kwalen aan te pakken, te beginnen met de hoge werkloosheid, in het bijzonder de 'sociale kanker' van een jeugdwerkloosheid die bij de 20procent ligt. Hij striemt het gebrek aan moed van vorige regeringen om ernstige hervormingen aan te gaan, hun lafheid tegenover betogingen en protesten.

'Je moet de mensen vertellen waar het op staat'. Deze morgen is hij daar al opnieuw mee begonnen, in de laatste sprint naar het Elysee.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees