Na incident met afgeknapte bovenleiding in Zaventem

500 leerlingen overnachten in station

500 leerlingen overnachten in station

De jongeren brachten de nacht door op de perrons in het station van Leuven.tab Foto: © Alain Trappeniers

ZAVENTEM/OUDERGEM - Een skitrein met 500kinderen aan boord strandde gisterennacht in het station in Leuven. Door een incident met een afgeknapte bovenleiding in Zaventem moesten vier beschadigde wagons vervangen worden. De kinderen maakten er het beste van.

Met een vertraging van twaalf uur is gisterochtend omstreeks 5uur de Intersoc-trein vertrokken naar enkele skioorden in Zwitserland. Niet vanuit Brussel, maar vanuit Leuven.

De internationale trein werd vier uur eerder door een locomotief naar de provinciehoofdstad getrokken nadat rond 18uur een bovenleiding het had begeven in Zaventem. Hierdoor kwam de trein vast te zitten. Een noodstop in Leuven was nodig om vier beschadigde wagons te vervangen. De losgerukte kabels van de bovenleiding hadden onder andere enkele ruiten stukgemaakt.

'Dat was een beangstigende ervaring', zegt Flavian François (11) uit Sint-Lambrechts-Woluwe. De jongen zat met enkele vriendjes in een wagen achteraan in de trein toen de kabel van de bovenleiding losgerukt werd. 'Het ding sloeg op en neer op de ramen en de daken van de wagons. Er ontstonden grote gensters. We wisten echt niet wat er aan het gebeuren was.'

Over de opvang van de gestrande reizigers in het station in Leuven klaagde niemand, over de coördinatie van de hulpverlening in Zaventem des te meer. 'De communicatie tussen de hulpdiensten verliep erg stroef', zegt Geert Van Damme, meester aan de Lutgardisschool in Oudergem. 'Vier verschillende instanties controleerden de kapotte ruiten. Dat was voor niets nodig. Bovendien verliep de evacuatie van de leerlingen, die in de beschadigde wagons zaten, nogal bruusk', zegt de meester.

Om de moed er bij de kinderen enigszins in te houden, zette meester Geert het skiliedje in. De reactie van zijn leerlingen was nogal lauw. 'Begrijpelijk: ze zijn erg moe en een beetje ontgoocheld omdat ze zo lang moeten wachten. We hadden immers op dit uur al in Basel moeten zijn', zegt de begeleider.

Het geduld van de leerlingen en de begeleiders werd omstreeks 5uur beloond. Nadat de beschadigde wagons waren vervangen en het nodige proviand was ingeslagen, vertrok de trein naar Luik. Daar stonden nog eens 400scholieren te wachten op hun transport naar de sneeuw. 'Ik ben echt blij dat we eindelijk kunnen vertrekken', zegt Sofie (11). 'Want even dachten we dat onze skireis voorbij was.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio