Droom Johan Anthierens komt uit in centraal station

Gedicht zet je op weg

Gedicht zet je op weg

Elisabeth Erauw (links), weduwe van Johan Anthierens en schrijfster Brigitte Raskin bij de nieuwe gedichtenmuur.mtv Foto: © Thomas Verheyen

ANTWERPEN - Antwerpen Boekenstad realiseert sinds 2009 gedichtenmuren met werken van Antwerpse dichters. Eerder bracht de stad op die manier al hulde aan Wannes Van de Velde en Gust Gils. Gisteren was het de beurt aan Jan van Nijlen.

De in 1965 overleden Antwerpse dichter Jan van Nijlen werd geboren in de stationsbuurt. De locatie van de gedichtenmuur in het Centraal Station, heeft daarin zeker een rol gespeeld. Belangrijker is echter de keuze van het gedicht. Met de zin Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen, dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen uit het gedicht Bericht aan de reizigers uit 1934, werd van Nijlen immers alom bekend. Juist daarom was het de droom van wijlen journalist Johan Anthierens om precies dit werk van de Antwerpse dichter in het Centraal Station aan te brengen. Anthierens ontdekte de poëzie van Jan van Nijlen op latere leeftijd en was van mening dat de dichter meer aandacht verdiende.

Schrijfster Brigitte Raskin en Ruth Joos van Radio1 sloegen de handen in elkaar om de droom van Anthierens te realiseren. Zij spraken Antwerpen Boekenstad en de NMBS-Holding aan voor de uitwerking. Resultaat is een prachtige gedichtenmuur in een ontwerp van Gert Dooreman, die eerder ook instond voor de vormgeving van de gedichten van Wannes Van de Velde en Gust Gils. Op twee tegenover elkaar staande muren die verbonden zijn met elkaar door een boog, werd het gedicht langs weerszijden aangebracht. Onderaan staat de veelzeggende boodschap 'Naar een droom van Johan Anthierens'.

In de wolken

'Het resultaat is werkelijk fantastisch', zegt Elisabeth Erauw, de weduwe van Johan Anthierens, die het gedicht gisterochtend onthulde. 'Johan hield enorm van het werk van van Nijlen. Het gedicht werd op een volgens Johan ideale locatie aangebracht. Toen hij Bericht aan de reizigers voor het eerst las, was hij meteen van mening dat dit een plaatsje in het Centraal Station verdiende. Ook de keuze van de kleuren en de schikking van de verschillende strofen zou hij machtig vinden. Johan zou ongetwijfeld in de wolken zijn nu dit gedicht hier werd aangebracht.'

Later dit jaar zullen er nog een aantal muren van een gedicht worden voorzien. Zo staan er nog gedichtenmuren van Adriaan de Roover, Hugues C. Pernath en Paul van Ostaijen in de wachtrij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio