Politierechtbank Brussel gaat voor strenge aanpak

Zware verkeersovertreders meteen achter de tralies

Zware verkeersovertreders meteen achter de tralies
Zware verkeersovertreders mijden Brussel beter als de pest. De voorbije twee maanden heeft de politierechtbank er ter zitting 30 onmiddellijke aanhoudingen uitgesproken. Vooral rijden zonder rijbewijs en herhaaldelijk dronken achter het stuur zitten worden extra streng aangepakt.

'Wij passen deze maatregel tot dusver vooral toe op drie categorieën van inbreuken', zegt politierechter Luc Van Assche. 'Het gaat om bestuurders die hun ontzetting uit het recht om te rijden aan hun laars lappen, om chauffeurs die na hun ontzettingsperiode niet deelnemen aan de verplichte examens om opnieuw te mogen rijden maar het toch doen en om personen die verscheidene keren betrapt zijn voor rijden onder invloed van alcohol en hun lesje klaarblijkelijk niet geleerd krijgen.'

Deze fenomenen zijn de jongste tijd uitgegroeid tot een ware plaag in het verkeer, heeft het Brussels parket vastgesteld. En daar wil het gerecht paal en perk aan stellen. 'Maar laat ons duidelijk zijn: de overtreders van wie wij de aanhouding vragen en soms ook krijgen, zijn niet aan hun proefstuk toe', voegt procureur Eric Dehon eraan toe. 'Zij hebben al heel wat overtredingen op hun kerfstok staan, zo veel dat zij in totaal tot minimum één jaar cel of zelfs meer zijn veroordeeld. Als ze dan nog over de schreef gaan, wordt een celstraf van één jaar gevorderd en wordt hun effectieve en onmiddellijke arrestatie gevraagd. Let wel: één jaar cel is het minimum dat gevorderd moet worden om iemand naar de gevangenis te kunnen sturen. Maar de straf kan ook zwaarder uitvallen. Onlangs werd een chauffeur tot twee jaar effectieve celstraf veroordeeld'.

Meestal weten deze overtreders dat hen een strenge straf boven het hoofd hangt en sturen ze hun kat naar de zitting van de politierechtbank. Dat wordt hen echter allesbehalve in dank afgenomen. 'Als de onmiddellijke aanhouding wordt uitgesproken verloopt een termijn van 24uur om de veroordeelde op de hoogte te brengen van het vonnis. Komt er geen reactie, dan neemt het parket de nodige schikkingen om de veroordeelde door de politie op te laten sporen en naar de gevangenis te brengen. Het is al gebeurd dat dergelijke overtreders 's ochtends uit hun bed zijn gelicht en naar de cel gebracht', aldus politierechter Luc Van Assche.

Heel wat overtreders tekenen bij aankomst in de gevangenis bij de griffier verzet aan tegen hun veroordeling. Maar in afwachting dat dit verzet wordt behandeld, zitten ze weldegelijk vast. 'Zij verschijnen dan aangehouden op de eerstvolgende zitting van de politierechtbank. Dat gebeurt na een termijn van drie dagen', voegt procureur Dehon eraan toe.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees