Russisch bejaardenhuis uitgebrand: 62 doden

Een brand in een bejaardentehuis in het zuiden van Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan zeker 62 mensen het leven gekost. Het hoge dodental is te wijten aan het feit dat de veiligheidsvoorschriften werden genegeerd.

Een nachtwaker negeerde tot twee keer toe het brandalarm. Bovendien kostte het de brandweer bijna een uur om het brandende tehuis te bereiken. Het dorp Kamisjevatskaja heeft sinds vorig jaar geen brandweerkazerne meer zodat de brandweer uit het 35 kilometer verderop gelegen Jeisk moest komen. In het gebouw bleken ook giftige materialen gebruikt te zijn.

Toen de brand uitbrak waren er 97 mensen in het verpleeghuis, onder wie vier personeelsleden. Alle 35 overlevenden raakten gewond. Toen de brandweer eindelijk begon te blussen, kon niemand nog gered worden. .

Alarm genegeerd

De nachtwaker, die zich op het terrein van het verpleeghuis bevond, kwam pas in actie toen het brandalarm voor de derde keer afging en hij vlammen zag. De personeelsleden van het tehuis, drie verpleeghulpen en een verpleegkundige, waren niet op hun post, waardoor het geruime tijd duurde voor de sleutels van de nooduitgang gevonden waren en de evacuatie van bewoners langzaam op gang kwam.

De oorzaak van de brand was niet direct duidelijk. De autoriteiten sluiten brandstichting noch kortsluiting uit. In Rusland komen jaarlijks bijna achttienduizend mensen door brand om het leven en vorig jaar werden er per dag bijna zeshonderd branden geregistreerd. Nog in december kostte een brand in een drugskliniek in Moskou het leven aan 45 vrouwen, die niet weg konden komen doordat de deuren niet open konden en er tralies voor de ramen zaten. Een dag later vielen bij een brand in een psychiatrisch ziekenhuis in Siberië negen doden. De Russische gezondheidszorg - toch die van de overheid - is een regelrechte puinhoop.

Mijnramp

Tot overmaat van ramp kwamen maandag 106 personen om in Siberië na een ontploffing in een koolmijn. Onder de doden is een Britse bankier die toevallig in de mijn op bezoek was. 92 mijnwerkers werden gered. Dit ongeluk werd veroorzaakt door methaangas dat zich in verscheidene delen van de mijn had opgestapeld.

(ap, reuters)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees