Brug over kolenhaven opgevijzeld

Brug over kolenhaven opgevijzeld

De brug over de kolenhaven kreeg een zetje.pbvm Foto: © pbvm

BERINGEN - Tevreden gezichten bij het bedrijf Machiels Building Solutions, nu de brug over de kolenhaven in Tervant werd opgevijzeld voor de containerschepen.

Het gloednieuwe bedrijf, dat aan de vroegere kolenhaven ligt, wil modules voor houtskeletbouw verschepen via het Albertkanaal. Probleem was dat de brug, die de toegang verleent tot de kolenhaven, te laag is om het vervoer van containers mogelijk te maken. In opdracht van de Dienst voor de Scheepvaart is de brug deze week 2,90 meter omhoog gebracht via een hydraulisch vijzelsysteem. Nadien liet men de brug 0,30 meter zakken om onderaan werkzaamheden te kunnen uitvoeren. In totaal komt de brug dus 2,60 meter hoger. Daardoor hangt ze 9,10 meter boven het wateroppervlak en kunnen grotere (container-)schepen het bedrijf bereiken.

Het project kost 760.000 euro. De werken passen in het grotere project van de ophoging van alle bruggen op het Albertkanaal. Omdat de klinknagelbrug in de kolenhaven een beschermd dorpsgezicht is, mocht ze van Monumenten en Landschappen niet afgebroken worden. Later moeten nog de leidingen van Air Liquide naast de brug worden verhoogd om scheepvaart mogelijk te maken.

'In februari zijn we gestart met de werkzaamheden', zegt Lode Bouton, werfleider van West Construct uit Oostkamp. 'We hebben 160 werkdagen de tijd. Tegen einde september zou het project klaar moeten zijn. In het takenpakket zitten immers ook nog het ophogen van de landhoofden, het bouwen van betonnen keermuren en de aanleg van een nieuw wegdek. In een latere fase volgen nog de plaatsing van leuningen en vangrails en de aanleg van de taluds.'

Voor fietsers en wandelaars wordt de brug wel een serieuze klim: het hellingspercentage stijgt van 4,5 naar 7,5 procent zodat het een echte kuitenbijter wordt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio