Gerecht: 'Soner Yenilmez werd geprovoceerd'

Raadkamer laat schietende juwelier vrij

Raadkamer laat schietende juwelier vrij

sdw Foto: © Sander de Wilde

Soner Yenilmez, de Turkse juwelier die maandagavond in Schaarbeek een overvaller heeft doodgeschoten, is sinds gisteren vrij onder voorwaarden. Het gerecht gaat ervan uit dat hij geprovoceerd werd door de overvallers.

De raadkamer heeft gisteren geoordeeld dat de aanhouding van Soner Yenilmez niet langer noodzakelijk was. Het gerecht zegt dat het Yenilmez vrijlaat 'omdat het niet uitsluit dat hij gereageerd heeft op een provocatie die gepaard ging met extreem geweld'.

Yenilmez werd aan de gevangenis van Vorst opgehaald door familie, zijn vrouw en een van zijn kinderen. Hij zei geen woord en verstopte zijn gezicht achter een bruine omslag.

Advocaat Olivier Martins mag de beschikking van de raadkamer gerust als een overwinning beschouwen. Omdat zijn cliënt de overvallers op straat in de rug geschoten had, werd gevreesd dat hij voor enige tijd achter de tralies zou blijven. Nu is hij vrij onder algemene voorwaarden: hij moet in het land blijven, mag niet van adres veranderen, moet naar het gerecht gaan als hij ontboden wordt en moet contact opnemen met de dienst voor alternatieve straffen.

Maandagavond opende Soner Yenilmez het vuur op Ilker A. (27) en Emrah O. (33) terwijl ze op hun bromfiets wegvluchtten nadat ze zijn zaak aan de Haachtsesteenweg overvallen hadden. Daarvoor had hij bovendien nog de tijd genomen om het alarm van zijn winkel te activeren, zijn wapen te gaan halen in zijn koffer en dat te laden. Toen is hij de straat opgelopen. 'Ik heb de kerels eerst toegeroepen dat ze de juwelen moesten terugbrengen', verklaarde Yenilmez in zijn verhoor. 'Maar ze reden door. De passagier keerde zich om en richtte een wapen op mij. Het was hij of ik.'

Toch is er van zelfverdediging of het handelen onder invloed van een onweerstaanbare dwang geen sprake. Meester Martins pleitte gisteren dan ook dat zijn cliënt gereageerd heeft op een brutale provocatie van de gangsters. 'Deze overval herinnerde hem aan de overval met gijzeling waar hij in november vorig jaar het slachtoffer van is geweest. Hij had altijd gehoopt dat hij zoiets nooit meer zou moeten meemaken, en plots was het toch weer zover. Ik denk niet dat mijn cliënt een gevaar betekent voor zichzelf of voor de maatschappij. Hij bewaarde zijn wapen in een koffer. Het lag dus niet grijpklaar ergens onder de toonbank.'

Geen misdaad

Door voor provocatie te kiezen als mogelijk motief, haalde de raadkamer meteen de gerechtelijke omschrijving van het incident onderuit. In plaats van een misdaad -doodslag en poging tot doodslag- is er voortaan nog slechts sprake van een misdrijf, waarop een maximumstraf van 5 jaar cel staat, tegenover 30 jaar voor doodslag. 'En in dat geval staat een vrijlating onder voorwaarden gelijk aan voorhechtenis', is zijn redenering.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S