Restaurant 't Vistrapje al dertig jaar begrip langs de kaai

24 jaar dezelfde koks in de keuken

24 jaar dezelfde koks in de keuken

Marie-Anne Vanhooren en Noël Declercq zouden na vijf jaar de zaak evalueren, maar ze zijn er al 30 jaar.dji Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - De horeca is een harde stiel, maar wie overleeft, die straalt. Restaurant 't Vistrapje is al dertig jaar een begrip langs de Visserskaai en viert zijn dertigste verjaardag met een feestmenu.

De vistrap langs de Visserskaai is al jaren een toeristische trekpleister in Oostende. De verkoopplaats van verse vis, aan het borstbeeld van wijlen Lucy Loes, lokt dagelijks heel wat toeristen. Op deze locatie, aan de overkant van de straat, openden Marie-Anne Vanhooren en Noël Declercq in 1980 hun droomrestaurant met de toepasselijke naam 't Vistrapje. Vandaag, precies dertig jaar later, verwelkomen Marie-Anne en Noël met hun partners Bart en Carla en dochter Ayke nog altijd hun klanten met de glimlach.

'Als je aan een avontuur begint, dan probeer je het zo lang mogelijk vol te houden. Wij hadden ons aanvankelijk vooropgesteld om na vijf jaar de zaken te evalueren, en kijk, dertig jaar later staan we er nog steeds', lacht Marie-Anne.

Veel veranderd

Restaurant 't Vistrapje heeft de Visserskaai in al die jaren een metamorfose zien ondergaan. 'Van de trappen aan de vismarkt, waarvan de naam vistrap komt, is al lang geen sprake meer. Vroeger stonden de viskraampjes ook tussen het aquarium en het Zeeheldenplein en dus voor onze deur. Destijds mocht men ook parkeren in de straat', geeft Marie-Anne enkele voorbeelden.

De grootste verandering was het aanbrengen van de stormmuur in de straat. 'Hierdoor kunnen we de bootjes in de jachthaven niet meer zien vanuit het restaurant. Een spijtige zaak, maar de overheid moest nu eenmaal maatregelen nemen tegen de gevolgen van een zware storm'.

Feestmenu

't Vistrapje bouwde in dertig jaar tijd een stevige reputatie op als gastronomisch restaurant, traiteurdienst en hotel met zes kamers en een suite.

'De keuken is dynamisch culinair, smakelijk inventief en lekker anders. We zijn fier dat we al meer dan 24 jaar met onze koks Serge en Dominiek samenwerken', vertelt Noël.

De klassiekers op de kaart zijn de afwisselende lunchmenu's (viergangen aan 36euro) en gastronomische menu's (vijfgangen aan 60euro) en de kreeftenmenu. Voor de dertigste verjaardag pakt 't Vistrapje uit met een feestmenu.

'Bubbels, Noordzeeschelpen, huisgepelde garnalen, een halve kreeft, korrelijs met peren en limoen en een krokante wafel met ijsaroma: het is een greep uit ons feestmenu. Een dertigste verjaardag moet je in stijl vieren', besluit Noël Declercq.

www.vistrapje.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio