Borsten te kijk in stadhuis Halle

Borsten te kijk in stadhuis Halle

Halle, Logo Zenneland en de Artsenkring van Halle en omgeving willen het taboe rond 'laat naar je borsten kijken' doorbreken.yds Foto: © yvan de saedeleer

HALLE - De gemeente Halle wil het taboe rond borstkanker- screening doorbreken met een educatieve en kunstzinnige tentoonstelling.

'Borstkanker blijft voor vrouwen een heel beladen term', zegt Bea Paternot, diensthoofd sociale zaken van de stad Halle. De Vlaamse overheid maakt er werk van om vrouwen tussen 50 en 69jaar om de twee jaar een gratis mammografie aan te bieden. 'Nu is het kwestie van zoveel mogelijk vrouwen er toe aan te zetten die kans ook te grijpen. Helaas lag de participatiegraad aan de preventieve borstkankerscreenings bijzonder laag. Daarom vonden we het tijd om actie te ondernemen en borsten in het algemeen op een originele manier in de kijker te zetten.'

Deze week opende in de foyer van het stadhuis een bijzondere tentoonstelling. Om het taboe te doorbreken, tonen Halse kunstenaars en fotografen het mooie van het vrouwelijke schoon. Leerlingen van het schilderatelier van kunstacademie De Meiboom onder leiding van Marleen Van Moere schilderden naar levend model. Fotoclub Iris toont foto's. Hendrik De Greef, lid van kunstkring Aureool, toont tekeningen. Stadsdichter Geert Vanhassel maakte voor deze tentoonstelling een gedicht dat uitvergroot op de tentoonstelling hangt.

Aan de tentoonstelling zijn ook de komende dagen een aantal workshops gekoppeld. Een groep vrouwen bracht al een geleid bezoek aan de mammografische eenheid van het Sint-Mariaziekenhuis. Vandaag leert kunstenaar Hendrik De Greef tekenen naar levend model. Dinsdag 1februari is er een workshop rond kleur- en stijladvies . Donderdag 10februari maakt fotoclub Iris Lembeek foto's en geeft tips om mensen op hun mooist te laten overkomen.

Wie aan deze workshops wil deelnemen, moet vooraf inschrijven bij Logo Zenneland op vanessa@logozenneland.be of op 02-582.75.91. De tentoonstelling zelf is te bekijken tot 14februari.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio