Jari Litmanen, ex-Ajax, Barcelona en Liverpool, is op zijn 38ste nog de grote patron bij Lahti

Jari Litmanen: Koning van Glas

Jari Litmanen: Koning van Glas

Foto: mvn

Wat u moet weten over FC Lahti, de tegenstander van Club Brugge? Vooral dit: Jari Litmanen speelt er. De breekbare spelmaker is intussen 38 jaar maar nog altijd goed voor enkele gevaarlijke flitsen.

Twintigduizend Belgische frank per maand. Of vijfhonderd euro. Dat was zo'n twintig jaar geleden het financiële struikelblok in de onderhandelingen tussen Jari Olvavi Litmanen en Lokeren. De Waaslanders vonden Litmanen, waardoor coach Anthuenis nochtans gecharmeerd was, uiteindelijk te duur. Bij Beerschot en een ploeg 'in de buurt van Genk' was hij even voordien zelfs helemaal afgetest.

Het was dus goed mogelijk geweest dat Litmanen, op dat moment nog in Finland aan de slag, zijn internationale carrière bij ons was begonnen. Of hij dan een even rijk palmares bij elkaar had gevoetbald, is echter maar de vraag. Na zijn korte Belgische passage kreeg Litmanen uiteindelijk een contract bij Ajax en dat luidde een knalcarrière in voor de aanvallende middenvelder met het unieke speldoorzicht en de fluwelen balbehandeling.

Met Ajax won hij in 1995 onder andere de Champions League én werd hij een jaar later topschutter in het kampioenenbal na onder andere een goal in de verloren finale. Litmanen werd in Amsterdam geadopteerd als godenzoon en blijft een van de groeten uit de clubgeschiedenis.

Na Ajax versierde Litmanen een transfer naar Barcelona, maar op het einde van zijn Amsterdamse periode raakte hij al op de sukkel en nadien werd het alleen maar erger.

Kurk en trap

In Spanje was Litmanen meer geblesseerd dan fit en hoewel hij nadien met Liverpool nog de UEFA Cup won, kwam hij ook daar niet vaak aan de bak.

Hetzelfde kan gezegd worden over zijn terugkeer naar Ajax in 2003, waar hij even samen speelde met Wesley Sonck (straks zijn tegenstander), Tom Soetaers, Jelle Van Damme, Thomas Vermaelen en Tom De Mul.

Het onophoudelijke blessureleed aan vooral enkel, rug en knieën leverde Litmanen de bijnaam de Man van Glas op. Heel wat minder vleiend dan zijn eerste, Finse, bijnaam Kuningas, koning.

De blessures die Litmanen opliep, leken vaak ook nog eens rechtstreeks geplukt uit een aflevering van comedy capers. Met stip op nummer één: een beschadigd netvlies door een kurk die hij iets te vlot uit een fles haalde.

En een stevige nummer twee: een rugblessure toen hij op de boerderij van zijn ouders een glas melk wilde brengen naar zijn zoontje maar domweg van de trap naar beneden donderde.

Miss Estland

In 2004 streek Litmanen een eerste keer weer neer bij FC Lahti. Dat is de fusieclub waarin zijn jeugdteam Reipas Lahti, waarvoor ook zowel zijn vader als zijn moeder nog voetbalden, was opgegaan.

Na nog enkele buitenlandse tochtjes in Duitsland, Zweden en Engeland vestigde Litmanen zich precies een jaar geleden definitief weer bij Lahti, op een boogscheut van zijn geboorteplaats Hollola.

Om zich te settelen met zijn vriendin Ly Jürgenson, ex-Miss Estland, en hun twee zoontjes? Neen. Want hoewel Lathi heel omzichtig te werk gaat met de breekbare Jari, is hij nog altijd uiterst belangrijk voor de ploeg. Bij zijn debuut vorig jaar in augustus scoorde hij in een invalbeurt van amper 35 minuten twee keer en gaf hij ook nog eens twee assists. Zegt genoeg, niet?

Standbeeld

In de gewone competitiematchen krijgt Litmanen vaak rust, maar als het erom gaat, zoals vanavond tegen Club Brugge, wordt hij van stal gehaald. En blijkt hij meestal de beste man op het veld. In de eerste voorronde van de Europa League hielp hij Lahti met drie assists voorbij Dinamo Tirana en in de vorige ronde maakte hij een belangrijke goal tegen Gorica.

En hij is nog altijd dé grote vedette van het Finse voetbal. Meer zelfs: Litmanen, recordinternational en verkozen tot beste Finse voetballer van de laatste vijftig jaar, maakt nog altijd deel uit van de nationale ploeg.

Begin juni stond hij twintig jaar na zijn allereerste interland nog aan de aftrap tegen Liechtenstein en Rusland. Donk, Alcaraz en Simaeys zijn dus gewaarschuwd: in een goeie dag is Litmanen nog altijd een gevaarlijk heerschap.

In Lahti is de lokale held, die nog twijfelt of hij na 31 december van dit jaar doorgaat, nu al een monument. Straks ook letterlijk, want er wordt gewerkt aan zijn standbeeld.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.