Kinepolis redt Holebifilmfestival na sluiting Studio

LEUVEN - Het Holebifilmfestival geeft vandaag in Leuven de aftrap van zijn tiende editie. Kinepolis moet hierbij de verdwenen Studio's compenseren.

Meer dan dertig filmvoorstellingen, een kortfilmcompilatie, een compleet seizoen van de reeks The L Word en drie toneelstukken op achttien dagen. Voor de tiende editie van het Holebifilmfestival hebben de organisatoren een goed gevuld programma in elkaar gestoken.

Maar met de sluiting van de Leuvense Studio Filmtheaters, waar ze de voorbije negen jaar terecht konden voor het festival, wisten de organisatoren lange tijd geen raad. Uiteindelijk vonden ze soelaas bij Kinepolis. ‘Daar worden dit jaar de meer mainstreamfilms van het festival getoond. In cinema Zed is er, als vanouds, plaats voor de meer alternatieve exemplaren', zegt organisator Gemmeke de Jongh.

‘Voor volgend jaar hebben we wel nog geen oplossing. Het zou mooi zijn als we dan opnieuw bij Kinepolis terechtkunnen.'

Ook in Overijse

Het festival is klein begonnen in Leuven, maar sinds 2008 kent het een uitbreiding naar andere Vlaams-Brabantse gemeenten. Naast Aarschot, Halle en Landen zijn er vanaf dit jaar ook vertoningen in Overijse gepland. ‘Het is de bedoeling dat we elk jaar uitbreiden', stelt de Jong. ‘Vorig jaar telden we zo'n 2.500 bezoekers. We hopen dit jaar op minstens evenveel.'

Speciaal voor de tiende verjaardag werd een kortfilmwedstrijd gelanceerd om regisseurs uit binnen- en buitenland aan te moedigen het holebithema te gebruiken. Uit de 27 inzendingen koos een vakjury drie laureaten, die op het openingsfeest, dat vanavond in de stadsschouwburg plaatsvindt, worden getoond. Will Ferdy geeft er om 20uur, samen met een reeks andere BV's, het startschot van het festival.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio