Antwerpse volkszanger bezong het monster van ijzer en staal

Geen standbeeld voor Wannes Van de Velde

Wannes Van de Velde bezong de Brug van Willebroek, het monster van ijzer en staal. Foto: Kristof Lauwers

WILLEBROEK - Er komt geen standbeeld van Wannes Van de Velde bij de brug in Willebroek. Zijn lied zal, vanaf midden volgend jaar, wel weer gebruikt worden als wachttoon op de telefoonlijnen van het gemeentebestuur.

Al snel na het overlijden van Wannes Van de Velde, op 10 november 2008, opperde Staf Vesweyveld, een Willebroekse fan van de Antwerpse kleinkunstenaar het idee om als eerbetoon een monument te plaatsen in de schaduw van de Vredesbrug. In zijn lied Ik stond voor de brug van Willebroek bezong Wannes Van de Velde het monster van ijzer en staal op het Zeekanaal Brussel-Schelde in Willebroek.

‘Ook het Willebroekse gemeentebestuur was, net als Waterwegen en Zeekanaal, gewonnen voor het idee om Van de Velde te eren met een monument bij zijn brug. Maar na contact met zijn familie, bleek dat zij dat liever niet hadden. Zij voelden meer voor een muzikaal eerbetoon. En we respecteren die wens. Daarom programmeerde cultuurcentrum De Ster vorig jaar in mei al een muzikale hommage', zegt schepen voor Cultuur Griet Reyntiens (SP.A).

Het lied Ik stond voor de brug van Willebroek zal vanaf volgend jaar wel weer te horen zijn als wachttoon op de telefoonlijnen van het gemeentebestuur. 'Het lied als wachttoon installeren op de huidige, verouderde telefooncentrale van de gemeente is technisch te moeilijk en vraagt te veel kosten. Maar als we midden volgend jaar het nieuwe administratief centrum aan de Pastorijstraat in gebruik nemen, gaan we het lied weer als wachttoon gebruiken op alle telefoonlijnen', zegt schepen Griet Reyntiens. Ook vroeger was het lied al als wachttoon op de telefoonlijnen van het gemeentebestuur te horen.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio