Christophe De Vlieghere (39) werkt als ober op de Brugse Markt

'Het is hier een zottenkot de dag van de Ronde'

'Het is hier een zottenkot de dag van de Ronde'

Christophe De Vlieghere (links) samen met een collega. 'De dag van de Ronde moet je hier lopen en vliegen', zegt hij.
Dorien Stevens

BRUGGE - Op zondag 3 april is Christophe De Vlieghere samen met zijn collega's al vroeg uit de veren. Voor bistro Huyze Die Maene is de start van de Ronde immers een topdag. De horecazaak op de Brugse Markt krijgt die dag een massa volk over de vloer.

'Wij organiseren elk jaar een honderdtal ontbijten voor een Brugse sponsor. De mensen krijgen hier dan enkele pistolets, een croissant en koffie of fruitsap. Naast deze grote groep van de sponsor hebben we nog een dertigtal reservaties. Ook sportcommentator Carl Huybrechts komt hier meestal iets drinken. Dit jaar zal ook voormalig sportjournalist Louis De Pelsmaeker langskomen, want hij is een goede vriend van de eigenaar', zegt Christophe De Vliegere.

Op een gewone ochtend serveren ze in Huyze Die Maene een tiental ontbijten. De dag van de Ronde Van Vlaanderen zijn er dat 150. 'Op een normale zondag is de eerste garçon hier om half acht aanwezig. Met de Ronde moet er al iemand beginnen om half zeven. Ook de andere obers komen vroeger, want om half acht zit het hier al goed vol.'

Weg banen door het volk

Werken op zo'n drukke dag is niet alles volgens Christophe De Vlieghere. 'Het is hier een zottenkot, de dag van de Ronde. Iedereen komt tegelijkertijd binnen en moet dus ook gelijktijdig bediend worden. Het is lopen en vliegen. Er staan mensen in je weg en je moet je een weg banen door het volk. Vorig jaar was de dag van de Ronde de tweede beste dag van het jaar. Op 21juli was er nog iets meer volk dankzij Vlaanderen zingt.'

Tijd om zelf naar de wielerwedstrijd te kijken, heeft Christophe niet. 'Je hoort wel iets en je kijkt wel eens. Maar over het algemeen moeten we de knop omdraaien en gewoon verder doen omdat het echt te druk is. De renners passeren hier wel wanneer ze van het podium komen. Maar daar staat dan zoveel volk, dat je niets ziet. Ik zie de armen van de renners eens zwaaien en dan hoor ik het startschot. Dan is alles al voorbij', lacht Christophe.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio