Streekwijzer WillemVermandere

Brave new world

Brave new world

Foto: © Kurt Desplenter

Beste Wim,

Van windmolens gesproken, als 't echt nodig is, moeten ze er zo maar een in mijne lochting zetten. Zoefzoefzoef dag en nacht. Ik zal er wel aan wennen, gelijk aan onze autostrade hier op 800 meter van mijn voordeur. Het is hier nooit meer stil en ook nooit meer donker. Dat is jammer. Moet elke straat en elk bedrijf 'snachts altijd verlicht zijn? Op de duur heb je dan wel kerncentrales nodig. We zien verdomme de sterren niet meer. Of zo'n molen nu schoon of lelijk is, dat is naast de kwestie. Weet ge dat er enorm protest was in Parijs toen ze de Eiffeltoren bouwden... die zou het silhouet van de mooie stad schenden. Awel merci!

Ach, ik weet er ook niet goed raad mee. Een beetje 'A(nders) GA (an) (LEV)en' zal wel de essentie zijn. Is er een weg terug, naar soberheid, naar stilte, naar donkerte? Hier in ons oude huis doen we ons best. Maar die zanger rijdt dan weer met zijnen stinkdiesel naar al de uithoeken van het land om de mensen te vertellen dat ze moeten leren thuis blijven en het geluk vinden in hun lochting. 't is moeilijk.

Ik ben absoluut geen tuinman, maar als 'tzwaar labeur is, dan mag ik assisteren. Ik heb deze week toch een twintigtal putjes gegraven in onze lochting, in opdracht van mijn tuinierster. Dat worden hier frambozen als dessert, in de confituur, in de yoghurt en op de taart, frambozen tot ze onze oren uitkomen. Is dat niet geestig! Misschien ga ik er op de woensdagmarkt in Veurne mee gaan staan... bij aankoop van vijf bakskes zing ik er een liedje bij. Ik mag het niet gedroomd hebben. Hoe zou het daar nog zijn op die schone oude markt van Veurne? 'tIs jaren geleden dat ik er nog rondgelopen heb. Ze zeggen dat het 'vele verflauwd is'. Minder en minder kramen en minder kopers. Allemaal naar de Colruyt, den Delhaize, den Aldi en den Eldi. Daar mag je met een karreke rondrijden en betalen cash of met de kaart. Big brother houdt dat allemaal in de gaten. Wat een heerlijke nieuwe wereld! Dag Wim, niet wanhopen!

Willem is muzikant, dichter, beeldhouwer en levensfilosoof. Hij schrijft om de twee weken een brief over wat leeft in de Westhoek naar streekgenoot Wim Chielens. Willem woont in Steenkerke, bij Veurne.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio