Psychisch kwetsbare gifmenger Rafaël maakt veel reacties los

Slechterik uit Thuis jaagt mensen met stoornis op de kast

Foto: © VRT - Phile Deprez

Hij is brandstichter, gifmenger en na gisteravond ook messentrekker. Rafaël uit Thuis is dé mafkees van het moment. Deels tot ergernis van Ups & Downs, een vereniging voor mensen die net als Rafaël een bipolaire stoornis hebben.

Fotograaf Rafaël heeft gisteravond in Thuis Peter neergestoken, de man die bij Rafaëls halfzus Femke een kind heeft verwekt. Die Rafaël was al geen doetje: hij had een relatie met Femke en probeerde haar te vergiftigen toen hij te horen kreeg dat hij niet de vader van haar kind was. Eerder had Rafaël al brand gesticht in een restaurant. Snoodaard Rafaël lijdt aan een bipolaire stoornis. Je zou hem manisch-depressief kunnen noemen. Rafaël heeft er medicatie voor gekregen, maar die neemt hij niet.

Hoogtes en laagtes

‘We zijn blij dat de bipolaire stoornis in Thuis aan bod komt', zegt Patrick Colemont, ondervoorzitter van Ups & Downs, een vereniging voor mensen met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis. ‘Al heerst ook ergernis aan de manier waarop iemand met zo'n stoornis wordt neergezet. Rafaël is een brandstichter, gifmenger en nog van dat fraais. Alsof dat de schuld is van zijn stoornis. Mensen met een bipolaire stoornis leven met hoogtes en laagtes, maar dat kun je met psychotherapie en medicatie behandelen. Mensen met deze stoornis zijn meestal gevoelige en verantwoordelijke mensen die hard hun best doen om een evenwicht te zoeken. Al begrijp ik dat Thuis fictie is en dat Rafaël de zoon is van een wat duivelse vader'.

De voorbije weken liepen bij de vereniging mails en telefoons binnen van leden die zich opwonden over Thuis. Patrick Colemont: ‘Vijf à zes procent van de Belgen heeft een bipolaire stoornis. Dat zijn meer dan 600.000 mensen, om niet te spreken van hun omgeving. Thuis blijft natuurlijk een soap en het is zelfs relevant dat die Rafaël zijn medicatie niet neemt, maar op deze manier krijgt de kijker toch een eenzijdig beeld'.

Thuis-producent Wim Janssen zegt dat veel onderzoek is gedaan naar bipolaire stoornissen toen het personage van Rafaël werd bedacht. ‘Rafaël is natuurlijk veel meer dan dat. Hij is de zoon van de psychopaat Mike, hij is van nature obsessief, er is die onmogelijke liefde. De stoornis is een van de vele facetten. Wij vinden het belangrijk de moeilijkheden in zijn ziekteproces aan te kaarten.'

Thuis, Eén, 20.15 uur www.upsendowns.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees