Niet-katholiek perceel op kerkhof Jette

JETTE - Op het kerkhof van Jette wordt een apart perceel vrijgemaakt voor moslims, orthodoxen en joden. Eind dit jaar wordt het in gebruik genomen.

Op dat stuk grond, met plaats voor enkele tientallen tomben, komt er een hoek voor niet-katholieke godsdiensten. Het gaat om een stuk grond voor moslims, een voor joden en orthodoxen.

‘Overleden Jettenaren van Marokkaanse origine worden meestal teruggevlogen naar hun thuisland', weet burgemeester Hervé Doyen (CDH). ‘De families die hun overledenen toch hier wensen te begraven, geven we nu de mogelijkheid dat te doen. Totnogtoe kan dat alleen in Schaarbeek.'

Het perceel zal aan bepaalde eisen voldoen. Zo worden de meeste begraafplaatsen naar Mekka en Jeruzalem gericht en wordt er een laag ‘maagdelijke' grond gegoten.

Vlaams Belang stemde als enige tegen de plannen. ‘Vanuit de gemeente wordt steeds de nadruk gelegd op integratie. Door te voorzien in aparte percelen, duidelijk afgeschermd van de percelen van de ‘ongelovigen' drijft men integendeel de segregatie ten top', zegt fractievoorzitter Dominiek Lootens.

‘Jette heeft geen ‘multilevensbeschouwelijke' begraafplaats nodig want al onze begraafplaatsen zijn dat. Dat staat zo in de wet.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio