Iban Mayo was doelwit van UCI

Bij de Internationale Wielerunie (UCI) kijken ze er niet van op dat Iban Mayo het lijstje dopingzondaars van de Tour aandikte na een positieve epocontrole. Mayo (29) bleek één van de renners die speciaal wordt gevolgd naar aanleiding van ongewone bloedwaarden bij eerdere controles. UCI-voorzitter Pat McQuaid: 'De renners moeten begrijpen dat de UCI anders werkt dan vroeger. Met behulp van de bloedtest zijn we in staat om bepaalde doelwitten te bepalen.'

Mayo werd ondertussen geschorst door Saunier Duval, waar ze ook wachten op uitsluitsel in verband met de zogenaamde niet-negatieve controle (testosteron) van Leonardo Piepoli tijdens de jongste Giro. Ook Mayo hoorde aanvankelijk tot dat lijstje, waarop ook Di Luca en Mazzoleni pronken. Toen werd hij door de UCI buiten verdenking gesteld na een bijkomde labotest die duidelijk maakte dat het om lichaamseigen testosteron ging.

Mayo blinkt al langer uit door een combinatie van fantastische prestaties en complete flops die zijn geloofwaardigheid niet ten goede komen. (reuters/pdk)

Corrigeer