Wereldnieuws

Wereldnieuws

Foto: © Pol De Wilde

Niet Washington, Londen of Bagdad maken vandaag het wereldnieuws. Sint-Niklaas, hoofdstad van het Waasland, trekt vandaag massale internationale media-aandacht. Schepen Wouter Van Bellingen (Spirit), een Vlaming met een zwarte huidskleur, verbindt er om en bij de zeshonderd trouwlustige koppels in de echt. Een gebaar dat niet alleen symbolisch is voor de twaalfhonderd mannen en vrouwen die elkaar eeuwige trouw - of toch zo lang mogelijk durende liefde - beloven. Maar ook voor heel Vlaanderen.

Anderhalve maand geleden daalde een gevoel van collectieve schaamte over Vlaanderen neer. Drie koppels weigerden zich in Sint-Niklaas te laten huwen door een zwarte medemens. De donkere huidskleur die volgens burgemeester Freddy Willockx (SP.A) op huwelijksfoto's zo mooi zou contrasteren met de witte bruidsjurken, was voor hen een onoverkomelijke hinderpaal. Vlaanderen was toen even wereldnieuws, want dergelijke illustratie van vulgair en platvloers racisme wekte verbazing tot ver buiten de landsgrenzen.

Gelukkig heeft schepen Van Bellingen daarop kordaat gereageerd: wie hem niet zag zitten als schepen van Burgerlijke Stand moest maar verhuizen of ongehuwd blijven. Hij vond het ook niet nodig de zaak op de spits te drijven door de weigerachtige koppels aan te klagen wegens racisme. Vandaag kennen we de betrokken Sint-Niklazenaars nog altijd niet bij naam, en dat is wellicht maar goed ook. Zij hebben hun les hopelijk in stilte al geleerd.

Na die eerste storm van verontwaardiging werd Wouter Van Bellingen overstelpt met duizenden steunbetuigingen. Uit zijn eigen stad en regio uiteraard, maar zelfs uit het buitenland. Al snel volgde op de racistische oprisping een enthousiaste tegenreactie, die het donkere racismestigma dat even aan Sint-Niklaas kleefde al lang heeft uitgegomd. De massale trouwpartij op de Grote Markt geldt vandaag als een warme solidariteitsactie tegen uitsluiting en onverdraagzaamheid.

Het evenement, dat is omgedoopt tot Sint-Niklaas Gaat Vreemd, zal vanavond de journaals sieren van allerlei Europese zenders zoals BBC, RTL en ZDF, maar zelfs van het Arabische Al-Jazeera.

Wat was begonnen als een negatieve uiting van wat in Vlaanderen leeft, is uitgegroeid tot een optimistische manifestatie die de vergelijking kan doorstaan met de 0110-concerten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe lente die vandaag begint, brengt inderdaad een nieuw geluid. Hopelijk blijft het een tijdje nazinderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees