Forumvraag / Wat is uw ervaring met ringtonebedrijven?

,,Moderne vorm van criminaliteit''

,,Moderne vorm van criminaliteit''
Patrik Vankrunkelsven (Open VLD) klaagt aan dat ringtonebedrijf Jamba met misleidende tv-advertenties gsm-deuntjes slijt. Volgens de senator gaat het immers om een vorm van oplichting. Bent u ooit misleid door deze reclame?

Dit is zeker oplichting. Mijn zoontje van 12 heeft ongevraagd deze sms gekregen en er veel voor betaald. De 15euro die we op zijn kaart hadden gezet, waren meteen weg. De telefoonprovider kon er niets aan doen. We hebben dan maar een nieuw nummer aangevraagd. Hier moet dringend iets aan gedaan worden.

Christine MertensIk vind het frauduleus dat je moet betalen als je sms'jes ontvangt. Ik zal me dan ook nooit laten verleiden tot het kopen van een ringtone. De overheid zou dit soort sms-diensten moeten afschaffen.

Renzo VanhoorelbekeDie bedrijven met hun logo's en beltonen moeten ze stante pede afschaffen. Idem voor die belspelprogramma's! Ze pakken de mensen op de meest smerige manier hun geld af.

Pieter HerrewijnenIk heb hier ook al last van gehad. Ik had de advertentie niet goed gezien, doordat het zo rap ging en dacht ook dat het maar om één ringtone ging. Ik bleef maar sms'jes ontvangen waarvoor ik moest betalen. Ik heb dit dan ook gemeld aan Test-Aankoop en aan het ministerie. Via-via heb ik vernomen dat je de praktijk stop kan zetten door het woordje ,,stop'' door te sturen naar een nummer van Jamba.

Heidi Van De WinckelJa. Ik ben ook al eens misleid door Jamba-reclame. Maar de andere bedrijven gaan evenmin vrijuit! Er moet dringend paal en perk gesteld worden aan dit soort activiteiten. Ook op het internet zie ik vervelende pop-ups van dezelfde soort. Net zoals de belspelletjes is dit erg misleidend.

Riet FrederickxMijn zoon van 14 had zich vorig jaar, via de computer, ingeschreven voor een ringtone na reclame op televisie. Hij wist niet dat dit eigenlijk een doorlopende opdracht was (de kleine lettertjes). Zijn pay&go-kaart was natuurlijk snel op (25euro).

Twee maanden later kreeg hij een abonnement dat ons 5euro ging kosten. In totaal heeft die ringtone-story mij 60euro gekost. Het bedrijf bleef reclameboodschappen doorsturen op de gsm, die telkens 2euro kostten. Dit soort misleidende reclame is een moderne vorm van criminaliteit.

Dirk BorgmansDe reclame ziet er al uiterst twijfelachtig uit, vooral die voorbij flitsende kleine lettertjes met informatie over de werkelijke kostprijs. Nu begrijp ik waarom die bedrijven zoveel reclametijd in prime-time kunnen kopen. Net zoals voor de belspelletjes misschien toch een betere controle om de consument te beschermen.

Frank VleugelsMijn zoontje van 12 heeft ooit een ringtone besteld na reclame op televisie. In totaal heeft die ringtone mij 180euro gekost. Dit bedrijf bleef reclameboodschappen doorsturen op de gsm, die telkens twee euro kostten. Het probleem was dat die gsm niet veel gebruikt wordt en vermits wij een postpaid abonnement hadden, was het kwaad altijd al geschied.

Ik heb daarop onze gsm-provider ingeschakeld. Toen het probleem na zes maanden was opgelost, was ik 180euro armer.

Sonja MievisIk heb al twee ringtones binnengehaald via Jamba. Je moet inderdaad elk lettertje héél goed lezen en de juiste procedure volgen om niet geabonneerd te geraken en enkel dié ringtone binnen te halen die je wil. Misleidend én onduidelijk dus, zeker voor kinderen en laaggeschoolden. Goed dat het systeem eens wordt aangepakt, en liefst samen met die irritante frauderende belspelletjes op tv!

Lukas de la Montagne

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees