Galerij krijgt geen bezoekers door vele bouwwerven in de omgeving

Vlietjes moeten toeristen lokken

Vlietjes moeten toeristen lokken

Marie-Louise Grouwet hoopt dat Alfred Ost een standbeeld krijgt.Katleen Vastiau Foto: © Katleen Vastiau

MECHELEN - Galerij CG zet de Mechelse vlietjes in de kijker. De galerij heeft postkaarten van Alfred Ost onder de scanner gelegd en bekijkt Mechelen anno 1912.

Voor galerij CG zijn het moeilijke tijden geweest. De galerij gelegen aan de Sint-Janstraat lag tussen enkele grote werven in de binnenstad en had het moeilijk om toeristen te lokken. 'De Sint-Janskerk, het Hof van Busleyden, werf Douglas dit Scott, het is me wat geweest', zucht Marie-Louise Grouwet van de galerij. 'Door de postkaarten van Alfred Ost, waarop de vlietjes duidelijk te zien zijn, even vergroot tentoon te stellen, hoop ik opnieuw wat bezoekers te zien.'

De legende wil dat het dichtleggen van de vlietjes, die tot honderd jaar geleden gewoon open riolen waren, voor de bewoners een probleem was. Zij dachten dat de kippen of konijnen die ze in hun tuintjes hielden zouden sterven met het verdwijnen van de vlietjes. 'Een van die protesteerders was Alfred Ost', vertelt Grouwet. 'Hij tekende mooie prenten waarop de vlietjes tot hun recht kwamen, maar waar geen kip of konijn op te zien was.'

Ruim honderd jaar later wil het stadsbestuur de vlietjes weer in het straatbeeld brengen, zij het wel niet meer als open riolen maar om van te genieten. Grouwet vraagt dan ook aan het stadsbestuur om de kunstenaar achter de vlietjes, Alfred Ost, honderd jaar na zijn eerste prentkaart een standbeeld te geven, eventueel langs de Lange Heergracht. Daarnaast hoopt ze dat de kunstenaar een grote tentoonstelling krijgt in 2012. 'We appreciëren de aandacht voor Alfred Ost en zullen zeker bekijken hoe we aan die tentoonstelling kunnen meewerken', laat schepen voor Cultuur Frank Nobels (CDO) weten.

De tentoonstelling 'Mechelse koekoek op Mechels water' loopt nog tot 19 december in Galerij CG, Sint-Janstraat 9, Mechelen. Open donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio